Giresun'da köylüler sinemayla tanışıyor

 Hayatın anlamını sosyal girişimcilikte bulan üç gönüllü genç, hazırladıkları projeyle köylerdeki her yaştan insanı sinema ile tanıştırıyor. Sinemasal Proje'nin ilk ayağını 2013 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayata geçiren Enes Kaya, Aysu

Giresun'da köylüler sinemayla tanışıyor

 Hayatın anlamını sosyal girişimcilikte bulan üç gönüllü genç, hazırladıkları projeyle köylerdeki her yaştan insanı sinema ile tanıştırıyor. 

Sinemasal Proje'nin ilk ayağını 2013 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayata geçiren Enes Kaya, Aysu Erdoğdu ve Ece Çiftçi, Karadeniz köylerine de beyaz perdeyi taşımaya başladı. Proje kapsamında Sinemasal ekibinin Karadeniz turunda ikindi durakları Giresun’un Yuva köyü oldu. Giresun merkeze yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan ve bir yayla olan Yuva köyünde beyaz perde ile ilk defa tanışan çocukların heyecanı görülmeye değerken, yaşlılar da dev beyaz perde ekranında sinema izlemenin keyfini yaşadı.
Yuva köyünde akşam izlenecek sinema şöleni sabah saatlerinden itibaren başladı. Köy meydanında kurulan stantlarda önce çocuklar Sinemasal'ın gönüllü ekiplerine yüzlerine boyalarla resim yaptırdılar. Kimisi kedi kız oldu, kimi çocuklar ise aslan ya da kaplan. Bu halleriyle birbirlerine şaşkınlıkla bakan çocukların mutluluğu sevinç gösterileriyle belli olurken, yaşlılarda sinemanın nasıl bir şey olduğunu birbirlerine sorup meraklarını gidermeye çalıştılar.

Akşam havanın kararmasıyla önce sahneyi yöresel ses yarışmaları, dans ve ışık gösterileri aldı. Sinema izlemek ise o kadar kolay olmadı. Önce herkes sembolik olarak gişeden biletlerini aldı. Sonra patlamış mısırlarını. Ardından ise el fenerleriyle herkese oturacakları koltuklar gösterildi. Ardından ise beyaz perdede sinema gösterimi gerçekleştirildi.
İlerlemiş yaşlarına rağmen ilk defa sinema gören köyün yaşlıları ise duygularını, "Bizlerin en iyi bildiği televizyondu. Biz televizyonları bile daha dün gördük. Sinema demek böyle bir şeymiş. Herkes daha büyük görünüyor. Sanki dağlar tepeler üstümüze geliyordu" şeklinde ifade ettiler.


Sinemasal Proje Tasarımcısı Enes Kaya ise, “Sinemanın 100. yılı nedeniyle bu yıl hem köy hem de şehirlerde açık hava sinema şölenlerimizi sürdüreceğiz. Karadeniz’de Ordu’dan sonra ikinci durağımız Giresun oldu. Buradan da Trabzon, Rize ve Artvin’e devam edeceğiz. Bugüne kadar 10 bine yakın izleyiciyle köylerde buluştuk. Köylerdeki insanlarımızın sosyal yaşamına bir renk katabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler