Giresun'da kadın sempozyumu düzenlendi

Giresun Üniversitesi (GÜ) tarafından 29 ülkeden 70 akademisyenin katılımıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı, sona erdi.Üniversitenin Güre yerleşkesindeki konferans salonunda yapılan çalıştayın kapanışında konuş

Giresun'da kadın sempozyumu düzenlendi

Giresun Üniversitesi (GÜ) tarafından 29 ülkeden 70 akademisyenin katılımıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı, sona erdi.

Üniversitenin Güre yerleşkesindeki konferans salonunda yapılan çalıştayın kapanışında konuşan GÜ Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, iki gün süreyle "Toplumsal ve Siyasal Hayatta Kadın" başlığı altında dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenlerle hukuki, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla kadın sorunlarını tartıştıklarını söyledi.

Ortaya çıkan sorun ve çözüm önerilerini bir taslak halinde kamuoyu ile paylaşmak istediğini ifade eden Attar, şunları kaydetti:

"Gördük ki Asya'dan Afrika'ya ve Amerika'ya kadar bütün kadınlar değişen boyutlarda ve oranlarda birçok sorun yaşamaktadırlar. Bütün bu sorunların kaynağı kadının biyolojik farklılığına dayandırılan ikincil konumudur, yani toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Bu sempozyumda konuşmacıların sunumları doğrultusunda belirlenen sorun alanları şöyle özetleyebiliriz: Kadınlar, erkeklerden, kamusal alanlarda açık bir şekilde şiddet gördükleri gibi, ev içinde de örtük bir şekilde şiddet görmektedirler. Kadına şiddeti önlemeye yönelik yasalar yapılmasına rağmen bu şiddet engellenememektedir. Kadınlar eğitim, siyaset ve ekonomi gibi kurumlarda erkeklerle eşit oranlarda yer alamamaktadırlar. Birçok meslek dalı erkek hakimiyetinde olduğu için bu mesleklerde yer alan kadınlar ayrımcılık ve iş yerinde psikolojik şiddete maruz kalmaktadırlar."

Sorunların çözümü önerileri

Rektör Attar, ortaya konulan sorunların çözümü için ilk olarak toplumsal eşitsizlik meselesinin sadece kadınları ilgilendiren bir mesele olmadığının kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Meselenin boyutlarını bu şekilde ortaya koyduktan sonra siyasi irade, her kurumda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik ne yapılması gerektiğine dair kararlar alıp uygulamaya koymalıdır" dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumlarda kadın ve erkekler arasında sayısal eşitliği sağlamakla halledilebilecek bir mesele de olmadığını vurgulayan Attar, "Çünkü bir kurumda kadın çalışanın oranı erkekle aynı olsa bile, eğer kadınlar içselleştirilmiş bir erkek egemen zihniyetine sahiplerse bu eşitliğin faydası sorgulanır hale gelir. Arzuladığımız şey sadece sayısal eşitlik değil, iki cinsiyetin kendi farklılıklarını kabulündeki eşitliktir. Yani bir kadın erkek hakimiyetinin olduğu bir meslekte erkek zihniyetine sahip olarak var olmak zorunda kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Attar, kadın ve erkeğin farklı ama eşit olabileceklerine dair bir zihniyet dönüşümü yaratmak gerektiğine işaret ederek, sonuç bildirgesinde yer alan diğer çözüm önerilerine ilişkin bilgi verdi.

Konuşmasının ardından çalıştaya katılan akademisyenlere katılım belgesi veren Attar, resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ise çeşitli hediyeler takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel