Giresun'da gaz lambalı yaşam

Son yıllarda en fazla hidroelektrik santralerindeki artış yapılan Giresun’da, elektriksiz köylerin olduğu öğrenilirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kayıtlarına göre, Karadeniz’de 44 santralle Giresun üçüncü sırada yer alıyor.Giresun’un Espiye

Giresun'da gaz lambalı yaşam

Son yıllarda en fazla hidroelektrik santralerindeki artış yapılan Giresun’da, elektriksiz köylerin olduğu öğrenilirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kayıtlarına göre, Karadeniz’de 44 santralle Giresun üçüncü sırada yer alıyor.

Giresun’un Espiye ilçesi Soğukpınar beldesinin Coğal Mahallesi’ne devletin 1980’li yıllarda yaptığı elektrik nakil hatları yaklaşık 30 yıldır yenilenmeyince mahalle halkı geçmişte olduğu gibi gaz lambasına dönüş yaptı.

Bugüne kadar yaptıkları başvurulardan bir sonuç elde edemeyen mahalle halkı, siyasetçilerin ilgisizliğinden, yetkililerin burayı görmemesinden şikayetçi. Mahalle halkı, tek istediklerinin, derelerini yollarını ve arazilerini yok eden HES çalışmalarının sonucu olarak elektriği sağlıklı kullanabilmek. Birkaç yıl öncesine kadar devrilen elektrik direklerine payanda vurarak ayakta tutmaya çalışan vatandaşlar son günlerde nakil hatlarının koparak yerlere inmesi nedeniyle hem hayati tehlike yaşadıklarını hem de elektrik kullanamadıklarını belirtti.

20131027aw000173_01.jpg

Mahallede geçmişte olduğu gibi gaz lambasına dönüş yapıldığını belirten Soğukpınar Belediyesi Meclis üyesi Ahmet Gecel, “Beldemizin Coğal mahallesi elektrik nakil hatlarının tamamen kullanışsız hale gelmesi nedeniyle artık karanlığa mahkum oldu. Bu mahallemizdeki çocuklar bizim çocukluğumuzda olduğu gibi gaz lambasında ders çalışır hale geldi. Bu mahallede astım hastasının cihazı için jeneratör alındı. Elektrikli aletleri kullanmayı unuttular. Bu mahallemizin elektrik sorununu götürmediğimiz merci kalmadı. Ancak yıllardır ödenek çıktı, programa alındı sözleriyle avutuluyoruz. Mahallemizdeki bir kilometrelik nakil hattı yenilenemiyor ama beldemizin bulunduğu Gelivera deresi üzerine bir çok HES inşaatı bir biri ardına yapılıp gidiyor” dedi.

Elektrik direklerinin devrildiğini nakil hatlarının ise fındık bahçelerindeki dallara bağlandığını belirten Mahalle Azası İsmail Sarıkaya, “Köyümüzde dönüşümlü olarak elektrik arıza ekibi kurduk. Uzun süre devrilen direkleri dikmeye çalıştık. Kopan hatları bağladık. Fakat artık ne dikilecek direk ne de bir birine eklenecek nakil hattı kaldı. Yaptığımız başvuruların gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

20131027aw000173_03.jpg

Akşamları derslerini gaz lambasında çalışmak zorunda kalan çocuklar ise “Okuldan çıkıp eve gelene kadar hava kararmaya başladı. ğretmenimize elektrik olmadığı için ders yapamadığımızı söylediğimizde bize inanmıyor. Biz de çaresiz gaz lambasında ders yapıyoruz” dedi.

Öte yandan, Espiye AKSA dağıtım şefliğinden konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel