Giresun'da fındığa çadırlı koruma

Fındıkta yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla yapılan kontrollü melezleme çalışmasında, dışarıdan farklı çiçek tozlarının gelmesini engellemek için 40 fındık ocağı çadır içine alındı. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yürütülen ve Karadeniz Fındı

Giresun'da fındığa çadırlı koruma
Fındıkta yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla yapılan kontrollü melezleme çalışmasında, dışarıdan farklı çiçek tozlarının gelmesini engellemek için 40 fındık ocağı çadır içine alındı.
 
Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yürütülen ve Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği tarafından desteklenen iki yıllık proje kapsamında, fındıkta uygulanacak melezleme çalışmasıyla ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
 
İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, yaptığı açıklamada, fındığın yöre halkı için önemli bir ürün olduğunu ifade etti.
 
Projeyle fındıkta yeni çeşitlerin geliştirilmesini amaçladıklarını anlatan Kızılcı, "Kontrollü melezleme çalışması yapmaktayız. Bu çalışmayı yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesi ve fındıkta çeşitlere göre tozlayıcıların meyve kalitesindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütüyoruz" dedi.
 
Projenin 2016 yılında sona ereceğini vurgulayan Kızılcı, "Uzmanlarımız arazimizde yaklaşık 40 fındık ocağına izolasyon yaptı. Burada kontrollü melezleme çalışması gerçekleştirilecek. Proje sonucunda yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesi ve en uygun tozlayıcıların belirlenmesi amaçlanıyor" diye konuştu.
 
Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin İrfan Balık ise melezleme çalışmasında "tombul, palaz, çakıldak, foşa" gibi ana fındık çeşitlerini kullandıklarını anlattı.
 
Çalışma için belirlenen standart çeşitlerden 8'inin ana çeşitlerle tozlanmasının gerçekleşeceğini belirten Balık, fındıktaki çiçeklenmenin kış mevsiminde olduğunu söyledi.
 
- Çadır, dışarıdan gelen çiçek tozunu engelliyor
 
Fındıktaki çiçeklenmenin uzun bir periyotta gerçekleştiğini dile getiren Balık, şöyle konuştu:
 
"Belirlediğimiz ana çeşitlere ait ocakların dışarıdan çiçek tozunu almasını engellemesi amacıyla örtü kullandık. Bu örtünün özelliği havayı ve ısıyı geçirmesine rağmen çiçek tozlarını geçirmemesi. Bu nedenle çalışmamızın sıhhati açısından bu örtüyü kullanmamız gerekiyordu. Bir ay kadar önce ana çeşitlerdeki erkek çiçeklerin salkımlarını kopardık. Tozlayıcı çeşitlerden çiçek tozlarını elde ettik. Şimdi dişi çiçeklerin çiçeklenme dönemine girmesini bekliyoruz. Karanfiller çiçeklenme dönemine girer girmez suni olarak tozlamalarımızı gerçekleştireceğiz. Şubat ortalarına doğru çadırlarımızı kaldıracağız."
 
Balık, çalışmayla farklı tozlayıcıların ana çeşitlerde meydana getirdiği değişimlerin de gözleneceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler