Fındıkta verimsizliği projeyle önleyecekler

Trabzon Ticaret Borsası'nca (TTB) fındıkta giderek azalan verim ve kalite sorununa köklü çözüm getirmek amacıyla hazırlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında çalışma başlatılacağı bildirildi.TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındıkta

Fındıkta verimsizliği projeyle önleyecekler

Trabzon Ticaret Borsası'nca (TTB) fındıkta giderek azalan verim ve kalite sorununa köklü çözüm getirmek amacıyla hazırlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında çalışma başlatılacağı bildirildi.

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındıkta özellikle verim düşüklüğünün büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'de, fındık verim ve kalitesinde son yıllarda büyük bir düşüş gözlendiğini ifade eden Cirav, "Yüzde 100'e varan oranlarla yaşanan bu azalışı ortadan kaldırmak için ilgili tüm kesimlerle iş birliği yaparak geniş kapsamlı bir proje hazırlığına giriştik. Uygulamaya da bu yıl bitmeden başlayacağız" dedi.

Cirav, Trabzon'un Türkiye'nin ilk fındık yetiştiren illeri arasında yer aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bugün 64 bin hektarlık bir alanda fındık üretimi yapılan Trabzon'da dönüm başına elde edilen ortalama miktar 70-80 kilograma kadar düşmüştür. Diğer illerde de aynı tablo söz konusudur. Bu düşüşün durdurulması gerektiği fikrinden hareketle ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker ile görüştük. Destek sözü verdi. Ardından Giresun'daki Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldik. Projeyi geciktirmeden bu yıl uygulamaya karar verdik."

"Projeyi, Trabzon'u 3 kısma ayırarak doğu, batı ve merkezde olmak üzere kasım ayından itibaren asgari 7 bahçede yenileme, gençleştirme, yeni tür dikimi şekliyle uygulayacağız" diyen Cirav, "Bu bahçeler örnek olacak. Aynı şekilde çalışma yapacak üreticilere ücretsiz toprak tahlili, danışmanlık, indirimli gübre şekliyle de yardımcı olacağız. Söz konusu projeden haberdar olan üreticilerimizden hatırı sayılır ölçüde başvuru alıyoruz. Yeniden dikim yapılan yerlerle 5 yıllık bir süreyi kapsayacak projenin verim ve kaliteyi büyük ölçüde artıracağından eminiz" ifadelerini kullandı.

ÖNLEM ALINMAZSA FINDIK ÜRETİM POTANSİYELİ ÇOK DÜŞECEK

Cirav, 10 yıl içerisinde eğer önlem alınmazsa Türkiye'nin fındık üretim potansiyelinin çok düşeceğini savunarak, "Bugün üretim potansiyelimiz yaklaşık 1 milyon 500 bin tonun üzerinde olmasına rağmen bu yıl 600 bin ton konuşuluyor. Geçen yıl 750 bin ton oldu ve ondan önceki yıl ise 500 bin ton oldu. Bu demektir ki dekar başına 50 kilogram ile 100 kilogram arasında bir verimlilik var ve bu da dünya standartlarının oldukça altında" diye konuştu.

Dekar başına verimliliğin 250 veya 300 kilograma çıkmasını arzu ettiklerine dikkati çeken Cirav, şunları kaydetti:

"Biz ne kadar fazla üretirsek, diğer fındık üreticisi ülkelerin o kadar az üretmesine zemin teşkil ederiz. Aksi takdirde bu bahçeler söndüğü zaman, tekrar hayata geçmeleri için aşağı yukarı 7 yıl beklemek gerekiyor. Bunun acilen önleminin alınması lazım. Bilindiği üzere Türkiye genelinde dekar başına, dönüm başına ödeme yapılıyor. Bu ödeme üreticimize çok ciddi katkı sağlıyor. Hatta bu yıl ve bundan sonraki 2 yıl içinde artarak miktar olarak devam edecek. Üreticiye yaklaşık yılda 750 milyon lira ödeniyor. Bizim bu paranın üretime verilmesi yönünde bir gayretimiz oldu. Üretilen ürüne eğer prim verilmiş olsaydı insanlar daha fazla ürün üretmek için daha fazla gayret sarf edeceklerdir. İnşallah bu yapacağımız çalışma Trabzon'da ve Türkiye genelinde bir tanıtım zemini oluşturacaktır."

Cirav, gelecek yıldan itibaren daha geniş kapsamlı proje ile Trabzon'un yanı sıra çevre illerde de uygulamaya ağırlık verileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler