Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projeleri

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali haydar Gören, fındıkta verim ve kalitenin artırılması projelerine değinerek, "Fındıkta 2023 için koyduğumuz 350-400 bin tonluk iç fındık ihracatı hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projeleri
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali haydar Gören, fındıkta verim ve kalitenin artırılması projelerine değinerek, "Fındıkta 2023 için koyduğumuz 350-400 bin tonluk iç fındık ihracatı hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde verimliliğin artmasından geçmektedir" dedi.
 
İFMİB Başkanı Gören yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinatörlüğünde sektörle ilgili tüm kesimlerin katkı ve destekleriyle geçen yıl hayata geçirilen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'nin benzeri uygulamaların sektörde faaliyet gösteren kuruluşlar ile yerli ve yabancı firmalar tarafından da yapıldığını söyledi.
 
Fındık ve Mamulleri İhracatçı birliklerinin oluşturduğu Fındık Tanıtım Gurubu tarafından yakında Türkiye Fındık Yetiştiriciliği Projesi'nin uygulanacağını söyleyen Gören, ülke olarak sadece fındıkta değil tüm tarım ürünlerinde köklü reformlara gidilmesi gerektiğine işaret etti.
 
Gören, fındık bahçelerindeki verimin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Fındıkta 2023 için koyduğumuz 350-400 bin tonluk iç fındık ihracatı hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde verimliliğin artmasından geçmektedir. Verim ve kalitenin artması demek üreticimizin daha fazla kazanması demektir. Bilinmelidir ki fındıktan para kazanmak sadece fiyatla olmaz. Üretmek her bakımdan kazandırır. Hem piyasada hakimiyeti sağlar hem de üreticinin kazanmasını sağlar" dedi.
 
Bu nedenle yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve gençleştirilmesinin önemine dikkati çekerek, Fındık Tanıtım Grubu'nun önümüzdeki dönemde fındıkta verim ve kalitenin arttırılması yönündeki çalışmalara ağırlık vereceğini belirten Gören, şöyle konuştu:
 
"Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmeyi hedeflediğimiz proje ile ilgili çalışmaları önümüzdeki günlerde kamuoyuna deklere edeceğiz. Geçmişte 500 bin ton kabuklu fındığın arz fazlası yarattığı Türkiye'de artık 600-700 bin ton fındık, ihtiyacı karşılamamaktadır. Çünkü Türk sanayici ve ihracatçısı fındığımızı daha fazla kitlelere yedirmek için dur durak bilmeden dünyanın dört bir yanını dolaşmaktadır. Bugün gelinen nokta bu çalışmanın eseridir. Bunun etkisiyle giderek güçlenen bir sektör haline geliyoruz ancak bunun istikrarlı şekilde devamı için verimliliği arttırmaktan başka çare yok. Bunun tek yolu da bu konudaki çalışmaları tüm alanlara yaymak ve devletin de içinde olacağı verimlilik politikaları uygulamaktır."
 
Gören, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen don olayının fındıkta olumsuz bir tablo oluşturduğunu fakat bunun çok abartılmaması gerektiğini de vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Sektör bu yıl önemli bir sınav verecektir. İnanıyorum ki Türk fındık ihracatçısı tecrübesiyle çıkabilecek tüm zorlukların üstesinden gelecektir. 2014 fındık sezonu öncesi hem sanayicinin hem de üreticimizin mağduriyetini gidermek açısından alınması gereken tedbirler vardır. Bunlardan önceliğimiz üreticilere 2015 yılı alan bazlı destekleme primi 2014 yılı içerisinde ödenmeli. Yetkililere bunun icraata geçirilmesi için gerekeni yapmalarını hatırlatıyorum."
 
Ab Ortak Tarım Politikaları çerçevesinde yapılan çalışmaların da Türk tarımı için milat olabileceğini belirten Gören, bu konuda çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler