Fındıkta makine ile kurutmaya talep arttı

Fındıkta makineli tarımı teşvik etmek amacıyla Trabzon’da geçen yıl kurulan Fındık Kurutma Merkezi’nde bu yıl 304 ton fındık kurutuldu.Alınan bilgiye göre, Kaliteli Fındık Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan merkezd

Fındıkta makine ile kurutmaya talep arttı

Fındıkta makineli tarımı teşvik etmek amacıyla Trabzon’da geçen yıl kurulan Fındık Kurutma Merkezi’nde bu yıl 304 ton fındık kurutuldu.

Alınan bilgiye göre, Kaliteli Fındık Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan merkezde bu yıl 12 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında 304 ton fındığın kurutma işlemi gerçekleştirildi. Geçen yıl ise aynı merkezde 252 ton fındık kurutulmuştu.

Toplam kapasiteleri yaklaşık 252 ton olan 14 makinenin yer aldığı kurutma merkezinde üreticilere nakliye dahil ücretsiz hizmet verildiğini belirten Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, bu yıl hasat mevsiminin ilk haftalarında havaların tahmin edilenden daha güneşli geçmesi nedeniyle 400 ton olarak koydukları hedefe ulaşamadıklarını söyledi.

Kurutma hizmetini veren Türkiye fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Köleoğlu, diğer illerde  az sayıda da olsa makineli kurutma sisteminin uygulandığını belirterek şunları söyledi:

“Bizim amacımız fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasıdır. Bunun için borsanın önderliğinde örnek projeler uyguluyoruz. Makineli kurutma sistemi de bunlardan biridir. Yağışlı bir iklim yapısının bulunduğu fındık üretim bölgesinde kurutmanın makine ile yapılması her bakımdan avantaj teşkil etmektedir. Makineli kurutma da fındıkta 1-2 randıman artışı olmaktadır. Ayrıca aflatoksinleşmede yok denecek kadar azdır. Zamandan tasarruf ve kolayca kurutma da ayrı bir kazançtır.”

Şükrü Güngör Köleoğlu, fındıkta her aşamada makineli tarımın yaygınlaştırılması gerektiğini, bunun için çok yönlü çalışmalar da yaptıklarını hatırlatarak, “Dekarda verimin 70-80 kiloya kadar düştüğü fındığın ana üretim bölgesinde verim ve kaliteyi arttırmak için borsamızın önderliğinde önümüzdeki 4-5 yıllık süreç de geniş kapsamlı bir proje uygulayacağız” dedi.

Fındık kurutma merkezinde her birinin kapasitesi 2 ila 4 ton arasında değişen makinelerde kurutma işlemi gerçekleştirildi. Merkeze jüt çuvallar içinde getirilen ve tartılan fındıkların daha sonra nem oranları tespit edildi. 15 ila 35 oranda neme sahip oldukları belirlenen fındıkların kurutma süreleri 10 ile 24 saat arasında değişkenlik gösterdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler