Fındıkta kaygılandıran açıklama: Zarar!

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz, "Ordu, Giresun ve Trabzon bölgesinde fındıkta zirai don hasarı gelecek 3 yılla birlikte yüzde 300 oranında meydana gelmiştir” dedi.Giresun’ın Dereli İlçesinde Ziraat Odası tarafından fı

Fındıkta kaygılandıran açıklama: Zarar!

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz, "Ordu, Giresun ve Trabzon bölgesinde fındıkta zirai don hasarı gelecek 3 yılla birlikte yüzde 300 oranında meydana gelmiştir” dedi.

Giresun’ın Dereli İlçesinde Ziraat Odası tarafından fındık üreticilerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz, alan inceleme çalışmalarına da katıldı.

Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, fındıkta yaşanan zirai afet sonrası göçle karşıya karşıya bulunduklarını vurguladı. Dereli’de yüzde 100 oranında bir hasar bulunduğunu söyleyen Okusal, “En az önümüzdeki 3 yılı da hesap edecek olursak yüzde 300 bir hasarla karşı karşıyayız.

Zirai don afetinden en fazla etkilenen ve zarar gören ilçe rakım olarak Dereli ilçemiz olmuştur. Devletimizden beklentimiz ürün desteğinin en az 2017 yılına kadar uzatılması ve dönün başına 300-350 ödenmesidir. Ayrıca bahçelerimize yeniden hayat verecek olan gübrelerin hibe olarak verilmesi ve üretici borçlarının ertelenmesini talep etmekteyiz” dedi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz ise fındıkta zirai don hasarının gelecek 3 yılla birlikte yüzde 300 oranında olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Karadeniz Yaşanan zirai don afeti sonrası Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon da afetin boyutunu araştırarak tespit ettiklerini belirterek “Şu anda bulunduğumuz 4 bin 684 metrede fındık yüzde 100 yanmış durumda. 2004 yılına kıyasla bu yıl yaşanan don afeti daha şiddetli olmuştur. Bölgemizde fındık başta olmak üzere birçok meyve türü, iç kesimlerde hububat ciddi anlamda zarar görmüş durumda.

İnşallah bu sene bir kıtlık olmaz diye düşünüyoruz. İnşallah devletin stokları 2014 yılına yetecek durumdadır. Sadece bu yılın ürünü değil, önümüzdeki birkaç yılın ürünü de etkilenmiş durumda. Fındık üreticileri mağdur durumda.Batıda zarar yüzde 20 ila 50 arasında değişiyor. Samsun’dan doğuya doğru gelindiğinde özellikle Ordu ve Giresun’da ciddi anlamda sıkıntı var. Yüksek kesimlerde yüzde 100’e varan zarar mevcut” diye konuştu.

Prof. Dr. Turhan Karadeniz, 2014 yılı tahmini fındık rekoltesiyle ilgili rakamın Haziran ayında yapılacak olan çotanak sayımıyla belli olabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler