Fındıkta ezber bozuldu

700 bin hektarı aşkın bir alanda ve tamamına yakın ocak sistemi ile dikilmiş bahçelerde yetiştirilen fındık ta, yeni arayışlar ve uygulamalar yapılıyor.Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB), başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere sektörle ilgil

Fındıkta ezber bozuldu

700 bin hektarı aşkın bir alanda ve tamamına yakın ocak sistemi ile dikilmiş bahçelerde yetiştirilen fındık ta, yeni arayışlar ve uygulamalar yapılıyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB), başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere sektörle ilgili tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile 2014 yılında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikilmesiyle uygulamaya koyduğu “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” kapsamında, Trabzon’da tesis edilen ağaç formatında tek gövdeli olarak yetiştirilen aşılı fındık bahçesinde olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’ndan temin edilen ve tek gövde üzerinde yer alan fidanlardan Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesindeki bahçeye dikilen 40 fidanın bir kısmında fındık çotanaklarının da oluşmaya başlandığı gözlendi.

3-042.jpg

Türkiye’de bahçe formatında aşılı fındık fidanları ile oluşturulan tek tesis olan Ekrem Zengin’e ait tesise dikilen fidanlar beklenenin üzerinde gelişim gösteriyor.

Projenin Tarım İl Müdürlüğü ayağında bahçelerden sorumlu Ziraat Mühendisi olan Erdal Yığcı, gövdesinden dal vermeyen ağaçlara aşılanan Giresun yağlısı çeşidinin yöre şartlarına uyum sağladığına dikkat çekerek, “Bir dönümlük alana 4-5 metre aralıklarla 3’ü tozlayıcı palaz türünde olmak üzere diktiğimiz 40 fidanda tuttu. 3 yaşındaki fidanların bazılarında fındık bile oluşmaya başladı. Fidanlar tek ağaç şekliyle 6-7’inci yıldan itibaren hedeflenen verimde fındık vermeye başlayacaklar. Üreticimiz bahçesi ile çok ilgili. Biz de sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Görülecektir ki, çok fındık almak için aynı yere çok ağaç veya dal dikmeye gerek yoktur” dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da, fındık üreticisinin verim ve kaliteyi arttırmak için yeniliklere açık olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Oluşturduğumuz örnek bahçelerde çok dallı ocakların yerine ikili ya da tek gövdeli sistemle dikimler yaptık. Üreticilerimiz bunları görsün ve uygulasın diye. İşe yarıyor. Özellikle dal ağaç sistemi her açıdan yararlı. 2 yılda oluşturulan 55 bahçenin bir kısmında fidan kurumaları oldu. Bu normal bir şey.. Yerine yenileri dikilecek. Ama görünen o ki, bahçelerin yenilenmesi için çok büyük fidan ihtiyacı olacak. Bunların da tüplü dediğimiz toprağa dikili olarak üreticilerimize verilmesi bahçelerdeki fidan zayiatını asgari düzeye indirecektir.”

2-110.jpg

1(1).jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler