Fındıkta don onları birbirine düşürdü

Fındıkta 30-31 Mart tarihleri arasında meydana gelen zirai don olayının ardından fındık karanfillerinin ürün vermeyecek nitelikte yanması ve fındık dallarının kuruması üzerine ortaya çıkan tablo, ihracatçı ve üretici temsilcisi kuruluşları birbirine düşür

Fındıkta don onları birbirine düşürdü

Fındıkta 30-31 Mart tarihleri arasında meydana gelen zirai don olayının ardından fındık karanfillerinin ürün vermeyecek nitelikte yanması ve fındık dallarının kuruması üzerine ortaya çıkan tablo, ihracatçı ve üretici temsilcisi kuruluşları birbirine düşürdü.

Ordu Ziraat Odası Don Hasar Tespit Komisyonu Başkanı Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığındaki komisyon, zirai don olayının ardından Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’da fındıktaki don zararını ortaya çıkarmak için arazi çalışmalarında bulundu. Yapılan çalışmalar sonunda Prof. Dr. Turan Karadeniz, kamuoyuna, “En az hasar batı bölgesinde. Buralarda yüzde 20 ile 50 arasında hasar var ama Samsun’dan başlamak üzere doğuya gittikçe donun şiddeti hızla artmakta. Özellikle Ordu ve Giresun’da zarar ciddi boyutlara ulaşmış. Bazı bahçelerimizde fındık dalları dahi kurumuş durumda. Buralarda en az 3 yıl fındık beklememek lazım. Bu illerimizdeki zarar rakım çıktıkça yüzde 100’e kadar ulaşıyor. Üç yıl fındık alınamayacağına göre zararın yüzde 300 oranında olduğunu da söylemek mümkündür" şeklinde açıklama yaptı.

Bu açıklama üzerine Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in bu açıklaması karşısında sert açıklamalar yaparak “Prof. Dr. Karadeniz istifa etmelidir” dedi.

ORDU’DAN SERT ÇIKIŞ

Sevinç’in bu açıklaması üzerine Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, sert tepki gösterdi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, KİB Başkanı Edip Sevinç’in göreve seçilir seçilmez ayağının tozuyla Prof. Dr. Turan Karadeniz’i eleştirmesini manidar bulduklarını belirterek, “Bir defa dünyada bilimsel çalışmaları üniversiteler yapıyor. Biz Turan hocamızın çalışmalarına itibar ediyor ve çalışmalarından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

“BUNDAN SONRA ÖYLE YAĞMA YOK”

Cörüt, “Bu zamana kadar hep ihracatçıların dediği olacakmış gibi hareket ettiler ama bundan sonra öyle yağma yok. Biz Ziraat Odaları olarak bundan sonra bu tür davranışlara izin vermeyeceğiz. Zaten meydana gelen bu don afeti sonrasında biz ortadaki tabloyu bölgesel ve ulusal yönden tüm Türkiye’nin önüne sermek isterken, Trabzon’un üreticiler, borsalar ve odalar bazında hiç bir tavır, durum tespiti ve yardımı olmadı” açıklamasında bulundu.

ENGİNYURT: “KİB, BİLGİ KİRLİLİĞİ YAYIYOR”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Üyesi ve Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt ise, KİB Başkanı Edip Sevinç’in açıklamalarının talihsizlik olduğunu belirterek, “Sayın Edip Sevinç Giresun Ticaret Borsasının bir aydır levhasının kapalı olduğunu konuşmuyor da neden Turan Karadeniz’in geçmişte yaptığı rekolte tahminlerini ve son yaptığı bilimsel araştırmaları eleştiriyor. Kaldı ki, Trabzon’daki ihracatçı kesim bu zirai don afetini hep örtbas etmekte, fındık fiyatının artışını durdurmak istemekte ve bilgi kirliliği ile sorunu örtmek istemektedir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler