Fındıkta don nöbeti

Batı Karadenizli fındık üreticileri Doğu Kardeniz Bölgesinde yaşanan don olayının ardından dedelerinden kalma yöntemleri kullanarak, don olacağını düşündükleri gecelerde fındık bahçelerinde mısır sapı yakarak "don nöbeti" tutuyor.Doğu Karadenizde 29 mart

Fındıkta don nöbeti

Batı Karadenizli fındık üreticileri Doğu Kardeniz Bölgesinde yaşanan don olayının ardından dedelerinden kalma yöntemleri kullanarak, don olacağını düşündükleri gecelerde fındık bahçelerinde mısır sapı yakarak "don nöbeti" tutuyor.

Doğu Karadenizde 29 mart gecesi yaşanan don olayının ardından tedirgin olan üreticiler, hem fındık fiyatlarının sürekli artış göstermesi hem de Türkiye'de bu yıl fındığın azlığı nedeniyle "Yeşil Altın" diye nitelendirdikleri mahsüllerini korumak için farklı yöntemler kullanıyor.

Dedelerinden öğrendikleri yöntemlere başvuran üreticiler, bölgede don olayı yaşanması muhtemel gecelerde mısır saplarını toplayarak bahçelerinin belirli bölgelerine yığıyor. Bu sapları gecenin belirli saatlerinde tutuşturan üreticiler, yaktıkları ateşin dumanın bahçe üzerine çökecek sağuk havayı ve kırağıyı engellemeye çalışıyor.

Bahçede don nebeti tutan üreticilerden Yıldırım Şen (56) ve eşi Birdan Şen (54), bu tekniği atalarından dedelerinden öğrendiklerini ve her yıl don olacağını düşündükleri gecelerde bu yöntemi tekrarladıklarını belirtti.

Birdan Şen AA muhabirine, Doğu Kardenizde yaşanan don olayını "beyaz afet" olarak nitelendirdiklerini anlatarak, aynı durumda kalmamak için bu yöntemi denediklerini söyledi.

Akşamları eşiyle tarlaya gelerek ateş yaktıklarını belirten Şen, "Tedbir amaçlı yapığımız bu iş eskiden beri yapılıyor. Don olacağını düşündüğümüz gecelerde gelip gecenin geç saatlerine kadar tarlanın çeşitli yerlerinde öbek öbek sap saman yakıyoruz. Nisan ve Mayıs aylarında bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinde üreticiler bu yöntemi yapmış olsalardı fındıkları dondan etkilenmezdi" diye konuştu.

Şen, meteorolojiyi sürekli takip ettiklerini dile getirerek, "Fındık bizim en büyük geçim kaynağımız. Bu yöntemle bu yıl fındıklarımızı korumayı başardık. Mağdur olan çiftçiler bunu bilmiş olsalardı onların da mahsülü yanmazdı. Allah bir kez daha bu tür felaketi yaşatmasın" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler