Fındıkta çocuklara dikkat!

Fındık toplama sezonunda, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda çok sayıda fındık ve fındık kabuğunun yutulmasına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının meydana geldiğini bildirdi.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalı

Fındıkta çocuklara dikkat!

Fındık toplama sezonunda, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda çok sayıda fındık ve fındık kabuğunun yutulmasına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının meydana geldiğini bildirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, yaptığı açıklamada,  yabancı cisim aspirasyonunun, yabancı cisimlerin solunum yoluyla akciğerlere kaçması olduğunu söyledi.

Türkiye'de yabancı cisim aspirasyonlarına çok sık rastlandığını belirten Baki, "Bu durum fındık, fındık kabuğu, fıstık, leblebi, fasulye, nohut, küçük parçalı oyuncaklar, iğne, kalem ucu, bozuk para gibi maddelerin solunum yoluna kaçması sonucunda oluşan bir nevi boğulmadır. Bu kapsamda çocuklarda özellikle fındık ya da fındık kabuğunun solunum yoluna kaçması sıklıkla görülüyor" dedi.

Baki, fındık ve fındık kabuğu aspirasyonuna bağlı olarak ölen ya da sakat kalan çocuklar olduğunu ifade ederek, "Yabancı cisim aspirasyonu son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin duyarlı ve hassas davranmaları gerekiyor" diye konuştu.

Baki, fındık ve fındık kabuğu gibi maddelerin aspire edilmesinin ilk 5 yaş arası çocuklarda daha sık meydana geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çocuklar bu yaş grubunda eline aldığı her şeyi ağızlarına götürür. Dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yemek sırasında koşma, oynama, gülme, ağlama gibi hareketleri yapmaları bu tip besinlerin solunum yollarına daha sık kaçmasına neden olur. Bu durum da çocukların aşırı öksürmelerine, oksijensiz kalmalarına, morarmalarına, hatta ölüme neden olabilir. Bu yüzden fındık, fıstık gibi gıdalar ya da oynamaları için küçük parçalı oyuncaklar ortalıkta bırakılmamalı."

- "Karadeniz'de fındık aspirasyonları çok fazla karşımıza çıkıyor"

Fındık ve fıstık aspirasyonları yönünde çok üzücü vakalar yaşadıklarını anlatan Baki, "Karadeniz'de fındık aspirasyonları çok fazla karşımıza çıkıyor. Bu mevsim fındık mevsimi ve ailelerin bu yönde çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Çünkü fındık kabuğu akciğere geçebilir, solunum yolunu tıkar ve nefes darlığına yol açabilir" dedi.

Baki, ilk 5 yaş arasındaki çocuklarda hiçbir neden yokken aniden öksürme, morarma ve nefes darlığı gibi belirti başlarsa mutlaka yabancı cisim yuttuğunun düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu yaş grubundaki çocuklara fındık vermek yanlış olur. Fındık ya da kabuğu akciğerlerine kaçabilir, solunum yolunu tıkar ve nefes darlığına yol açabilir. Aile de bu durumun farkına varmayabilir" diye konuştu.

Yabancı cisim aspirasyonları yönünde ailelerin dikkatli olmaları ve zaman kaybetmeden hekime başvurmaları gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Baki, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocukların aspirasyonlardan korunması gerekiyor. Aksi takdirde bu durum son derece ciddi sonuçlara yol açabilir. Bize gelene kadar maalesef ölen hastalarımız da oluyor. Çocuk yabancı cisim yuttuğunda, aile fertlerinden biri çocuğun arkasına geçip, bir elini göğüs tahtasının altına yumruk yapmalı ve diğeriyle şiddetli şekilde sırtına bastırmalı. Bu basınçla birlikte yabancı cisim dışarı çıkabilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel