Fındık yok fiyat yüksek !

Olmayan fındıkta fiyat beklentisi büyük..

Fındık yok fiyat yüksek !
Karadeniz’de 1 Ağustos itibariyle 2016 yılı fındık hasadı için bahçeye giren üretici rekoltede hayal kırıklığı yaşadı. 
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan fındıkta 468 bin ton rekoltenin çok daha altında bir rekolte beklendiğini belirterek, "Fındık üreticisi büyük bir ürün kaybıyla karşı karşıya. Geçen yıla oranla 10’da bir oranında ürün bulunuyor" dedi.
1 Ağustos’tan itibaren hasada başlayan üreticilerin bahçede fındık arar olduğunu kaydeden Karan, "Üretici soğlama yapar gibi fındık toplamaya çalışıyor. Fındıkta hasat çok kısa sürdü, çuvala giren fındık emek dahi korumadı. Üreticilerimiz bu yıl fındık olmadığını ifade etmektedir. Çok kötü bir hasat dönemi geçirdiklerini belirten üreticilerimiz, geçen yıl en az bir ton fındık topladıkları bahçelerde bu yıl 100 kilonun altında fındık çıktığını söylemektedir. Haziran ayının sona kadar görülen fındıktan eser kalmadığını aktaran üreticilerimiz, ürünün buharlaşıp kayıp olduğunu, bu yıl harmanların boş kaldığını kaydetmekte. Şu günlerde fındık harmanları dolup taşması gerekirken çimen bağladığını söyleyen üreticilerimiz ‘bu yıl biz fındığa, fındık bize hasret’ diyor" ifadelerini kullandı.

“Olmayan fındıkta fiyat beklentisi büyük”
Birçok üreticinin erkenden hasadını tamamlayarak olan fındığını çuvalladığını vurgulayan Karan, “Pazara bir kilo fındık inmiyor. Fındıkta bu yıl fiyat beklentisi çok büyük. Şu anda 12 lira civarında işlem gören fındık fiyatına kimse kulak dahi vermek istemiyor. Üretici bu fiyatı beğenmiyor. Şimdiden telaffuz edilen rakamlar oldukça yüksek diyebiliriz. Üretici bu yıl az olan ürünün iyi bir fiyattan paraya çevirmek istiyor. Zaten başka türlü de maliyetini dahi karşılayacak gibi görünmüyor. Bazı kesimler tarafından fındık fiyatlarının 15 lirayı çok rahat göreceği, bunun üzerindeki rakamları hiç kimsenin kestiremeyeceğini ifade edilmeye başlanıldı. Bu sezon fındık fiyatını üretici kendi belirleyecek çünkü güç onların elinde. Bir kilo fındık altın kadar değerli” şeklinde konuştu.

“Tekelci firmalar fındık fiyatında baskı oluşturma peşinde”
Tekelci firmaların fındık manavlarına baskı yaparak fiyatın çıkmasını engellemeye çalıştıklarını belirten Karan, “Ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar baskı kurmaya çalışırlarsa çalışsınlar. Sezon başında dillendirdikleri onlara göre 150 bin ton bize göre yarısı kadar var veya yok olan geçen sezondan stok iki aylık ihtiyaçlarına yetmez. Üretici geçen yıldan boyunu ölçüsünü aldı. Şuna inanıyoruz ki, çok acil ihtiyacı olmayanlar hariç, üreticinin kafasındaki fiyat oluşmadan ne pazara ne bir kilo fındık iner, nede bir kilo fındık emanete bırakılır” diye konuştu

“Rekolte tespiti Temmuz ayında yapılmalıdır”
“Bundan sonraki yıllarda rekolte tespit çalışmasının Temmuz ayında yapılması gerekir” diyen Karan, “Mevsimsel değişiklikler ve son birkaç yıldır ürünümüze musallat olan küllenme hastalığı rekolte tespitinde yanılmalara neden olmaktadır. Bu yıl Haziran ayında yapılan rekolte tespitinden örnek verecek olursak, yapılan tespitin ardından fındıkta büyük dökülme meydana geldi. Rekolte tespitinin en sağlıklı bir şekilde yapılması için bundan sonraki yıllarda Temmuz ayını öneriyoruz. Çünkü küllenme hastalığı fındıkta kayıplara yol açmakta ve hastalığa bağlı olarak en fazla dökülme Haziran ayında gözükmektedir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler