Fındık yandı üretici yanmasın!

29 Mart gecesi yaşanan don olayı nedeniyle milli ürün fındık ve fındık bahçeleri büyük zarar gördü.Bölgede ve Trabzon'da binlerce insanin geçim kaynağı olan fındıkta, mart ayının son günlerinde yağan kar ve yaşanan zirai don sonucu büyük hasar oluştu.Bu h

Fındık yandı üretici yanmasın!

29 Mart gecesi yaşanan don olayı nedeniyle milli ürün fındık ve fındık bahçeleri büyük zarar gördü.

Bölgede ve Trabzon'da binlerce insanin geçim kaynağı olan fındıkta, mart ayının son günlerinde yağan kar ve yaşanan zirai don sonucu büyük hasar oluştu.

Bu hasarı yerinde görmek ve üreticinin mağduriyetinin giderilmesine katkı vermek için CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Kaya ve CHP Tarım Komisyonu üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Cemil Bozdaş Fındık bahçelerinde çalışma ve gözlem yaptı.

Gözlem sonuçlarını paylaşan Kaya; “Fındık sürgünlerinin don nedeniyle yandığını ve hasarın büyük olduğunu kararmış, yanmış yaprakları gördüklerini” söyledi.

Ahmet Kaya açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

KİMSE BÖYLE CİDDİ BİR HASAR BEKLEMİYORDU

Bu üründeki hasarın büyüklüğünü açıkça gösteriyor. 29-30 Mart geceleri kar yağışı sonrası oluşan don sebebiyle 2014 ürünü fındıkta ciddi hasar oluştu. Kimse fındıkta böyle ciddi hasar oluşabileceğini beklemiyordu. Yaptığımız incelemelere göre;0-200 metre yüksekliğe kadar yer alan fındık bahçeleri don olayından etkilenmedi, üründe hasar yok. Ancak 200-250 metre rakımlı rüzgar alan fındık bahçelerinde %40 dolaylarında, 250-350 rakımlı yerlerde %60-70 nispetinde üründe dona bağlı hasar olduğu ve 350 metreden yüksek rakımlı fındık bahçelerinde yer yer %100’e varan oranlarda ürün hasarları olduğu görülmektedir.

GELECEK YILI DA ETKİLEYECEK!

Bu Bahçelerdeki sürgünlerin tamamı kurumuş. Sürgünler zarar gördüğü için ucundaki karanfiller kuruyor, dolayısıyla buralardan bu yıl ürün alınamayacağı gibi gelecek yılın mahsulünün de olumsuz etkilenme ihtimali üzücü ve yüksek bir ihtimaldir. Fındık don sebebiyle aşırı etkilendi. Bölge olarak 2004 yılında yaşanan don nedeniyle de büyük bir zarar ve tecrübe yaşamıştık. Bu tecrübelerden yararlanılmalı ve fındık üreticisinin oluşması muhtemel mağduriyetlerine engel olunmalıdır!

DEVLET FINDIK ÜRETİCİSİNE YARDIM ETMELİ!

Maddi imkansızlıklar nedenlerle tarım sigortası yaptıramamış olan üreticilerimizin hali ne olacak? Bu insanlar bizim insanlarımız, devlet bugünler için var olduğunu ve üreticinin yanında olduğunu göstermelidir. Don nedeniyle fındığı yanan üreticinin geleceğinin de yanmaması için bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi bir zorunluluk olarak görülmektedir.

KANUNDA DÜZENLEME YAPILMALI

Ayrıca, 2090 Sayılı “tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkındaki kanun” don olayından etkilenen fındık üreticisinin faydalanabileceği şekilde uygulanmalı, don olayı yaşanan bölgeler doğal afet kapsamına alınarak üreticiye nakdi yardımlar yapılmalıdır. Ürününü hak ettiği değerden satamayarak zaten mağdur olan Fındık üreticisinin en azından yaşanan bu doğal afet nedeniyle mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve uyarılarımızın dikkate alınmasını umut ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler