Fındık üreticisi kaygılı

Geçen mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk havayla oluşan zirai dondan dolayı fındık bahçeleri olumsuz etkilenen üreticiler, bu sezon işçiye gerek kalmadan kendi imkanlarıyla ürünlerini toplamayı planlarken, bazıları bahçeye bile girmeyi düşünmüyo

Fındık üreticisi kaygılı

Geçen mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk havayla oluşan zirai dondan dolayı fındık bahçeleri olumsuz etkilenen üreticiler, bu sezon işçiye gerek kalmadan kendi imkanlarıyla ürünlerini toplamayı planlarken, bazıları bahçeye bile girmeyi düşünmüyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerin başında gelen Ordu'nun Ulubey ilçesindeki üreticiler, afet nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.

Üretici Orhan Temel, AA muhabirine, ilk defa bu büyüklükte bir afetle karşılaştıklarını belirterek, "Fındık verecek dallar ciddi şekilde zarar görmüş durumda. Geçen yıl 3 tona yakın ürünüm oluyordu. Bu sezon 300 kilogram fındığım zor olur" dedi.

Ağustosta başlayacak fındık hasat döneminde kendi imkanlarıyla bahçeyi toplamayı planladıklarını söyleyen Temel, şöyle konuştu:

"Geçen yıl fındık bol olduğu için ürünü toplatmaya işçi bulamıyorduk. Hatta bazı üreticiler işçi bulamadığı için Gürcistan'dan işçi getirmek zorunda kalmıştı. Bu sezon fındık az olunca işçiye de gerek yok. Fındık sezonu iş olsa da çalışsak diye bakıyoruz. Bu nedenle oluşan bu zirai don bölgedeki fındık üreticisini olumsuz etkilemiştir. Bazı yerlerde fındık dalları kurumuş durumda. Şimdi bu üreticiler bahçelerini kesip yeniden yetişmesini bekleyecek. Durumumuz abartısız çok kötü. Bizleri önümüzdeki bir iki yıl içerisinde kötü günler bekliyor."

"Fındık toplayarak para kazanmaya çalışacağım"

Adem Civelek de Karadeniz Bölgesi'nin ağırlıklı olarak fındığa bağlı bir ekonomisi bulunduğunu belirterek, "Don tamamıyla bahçelerimize zarar verdi. Fındık dalları kuruma noktasına geldi. Köylü ve üretici bu sezon çok ciddi mağdur olmuştur. Açıkçası ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Kara kara düşünüyoruz. Tek umudumuz alan bazlı destek ödemelerinin bir an önce yapılması. Onun dışında bizim gibi birçok üretici ne yapacağını şaşırmış durumda" ifadelerini kullandı.

Mehmet Gözpınar ise bir tonluk bahçesi olduğunu ancak bu sezon 10 kilogram dahi fındık beklemediğini ifade ederek, "Bu yüzden bahçeye girmeyi düşünmüyorum. Sahil kesiminde bazı bahçelerde ürün olduğu söyleniyor. Eğer iş bulabilirsem buralarda fındık toplayarak para kazanmaya çalışacağım. Halimiz ortada. Yetkililerin bize sahip çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel