Fındık toplayıcıları dikkat!

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, fındık üreticilerini aflatoksine karşı uyarırken, fındıkta aflatoksin oluşmasının en büyük nedeninin, fındığın konulduğu naylon çuvalların olduğunu söyledi. Fındık üreticilerinin aflatoksin oluşumunun

Fındık toplayıcıları dikkat!
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, fındık üreticilerini aflatoksine karşı uyarırken, fındıkta aflatoksin oluşmasının en büyük nedeninin, fındığın konulduğu naylon çuvalların olduğunu söyledi. 
Fındık üreticilerinin aflatoksin oluşumunun önüne geçmesi için bir takım tedbir alması gerektiğini belirten Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, öncelikle fındığın olgunlaşmadan toplanmamasını ve hasat zamanı ve sonrasında fındığın jüt çuvallara konulmasını tavsiye etti.
 
“AŞIRI SICAKLIK AFLATOKSİNİN ŞEKİLLENMESİNE OLANAK SAĞLIYOR”
 
Müdür Sağlam, yaptığı açıklamada, “Fındıkta hasat öncesi çalışmalar gibi hasat sonrası çalışmalar da oldukça önemlidir. Üreticilerimiz fındık olgunlaştıktan sonra fındığı toplamaları büyük önem taşıyor. Fındığı gerek toplama esnasında gerekse taşıma ve muhafaza sırasında kesinlikle naylon çuvallarda taşınmaması, bekletilmemesi oldukça önemlidir. Fındığın özellikle jüt çuvallara konulması gerekiyor. Aşırı sıcaklık aflatoksinin şekillenmesine olanak sağlıyor. Fındığı geç hasat etmekte zararlıdır. Çünkü tane oluşumu söz konusu oluyor. Bunun da aflotoksine yakalanma olasılığı olabiliyor. Fındığı bahçeden topladıktan sonra beton veya çadır altında kurutma yollarına gidiyorlar. Sert zeminde ve eğimli yerlerde fındığı kurutmak önemlidir. Fındığın direk toprakla temas etmemesi gerekiyor. Özellikle yağışlı havalarda fındığın üzerine naylon serilmesi, fındıkla temas etmesi ister istemez orada nemin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu bakımdan fındık serildikten sonra toprakla temas etmemsi ve üzerinin de naylonla temas etmemesi önemlidir” şeklinde konuştu.
 
ÖZTÜRK: “ FİLELİ ÇUVALLAR TERCİH EDİLEBİLİR”
 
Yüksek Ziraat Mühendisi Şenel Öztürk ise üreticilerin jüt çuvalları ağır olmasından dolayı tercih etmediğini ifade ederek, son zamanlarda piyasaya çıkan fileli çuvalların kullanılabileceğini ifade etti.
Fındığın fileli çuvalla toplanması veya bekletilmesi ile aflatoksin oluşumunun önüne geçilebileceğini kaydeden Öztürk, “Bizim bölgemizde fındık naylon çuvallara toplanır. Naylon çuvallara toplanan fındık bahçede kaldığın aflatoksine neden olmaktaydı. Biz jüt çuvalları öneriyoruz. Üreticilerimiz maalesef o çuvallara ağır, kaldırması zor, taşınması zor, ıslandığı zaman ağır oluyor diyorlar bu nedenle naylon çuvalları kullanmaya devam ediyorlar. Son yıllarda fileli çuval dediğimiz dayanıklı bir çuvalı İstanbul’da bir firma üretmiş. Fileli olduğu için toplanan fındıkları havalandırma yaptığından dolayı herhangi bir küflenme, kızışma aflatoksine neden olacak olayları oluşturmuyor. Bu özelliğe sahip. Bu çuval iki aşamada kullanılır. Bu çuvala fındığı çotanak halde ve patozdan çıktığı kabuklu halde konulabilir. Türkiye fındığı ihraç ürünü olduğu için aflatoksinli fındık geri geliyor. Hem ihracatçı hem de üretici zarar ediyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel