Fındık projesinde başarı!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, uyguladıkları fındık yağı politikasının başarıya ulaştığını belirterek, "Eğer o projemiz olmasaydı FİSKOBİRLİK bugünlere gelemezdi. Fındık yağı projemiz birliğ

Fındık projesinde başarı!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, uyguladıkları fındık yağı politikasının başarıya ulaştığını belirterek, "Eğer o projemiz olmasaydı FİSKOBİRLİK bugünlere gelemezdi. Fındık yağı projemiz birliğimiz için bir kurtuluş oldu” dedi.

Bayraktar, geçmiş yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) 12 bin ton ham yağ ve sonradan yağa dönüştürülen 12 bin 500 ton fındık ürünü aldıklarını anımsattı.

Birliğin fındık yağı stoku ile piyasadaki tekel haline geldiğini kaydeden Bayraktar, bu durumu akılcı bir politika izleyerek fırsata çevirdiklerini kaydetti.

- "Fındık yağı projemiz başarıya ulaştı"

FİSKOBİRLİK'in TMO'dan fındık yağı alımı sırasında büyük eleştiriler aldığını, bunlara rağmen riski üstlenerek projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Bayraktar, "Fındık yağı sektörüne gireceğimiz dönemlerde çok eleştirildik. Fındık piyasasının tüm kesimleri bu işten FİSKOBİRLİK’in zararlı çıkacağını, kurumun zarar edeceğini, hatta borçlarının daha da yukarılara çıkacağını iddia etmişti. Biz inandık ve doğru bir politika izledik. Allah’a şükür bizim öngörülerimiz tuttu. Projemiz başarılı oldu" diye konuştu.

Fındık yağı projesinin birliğin mali sıkıntısının aşılmasını ve adeta "FİSKOBİRLİK'in kurtuluşunu sağladığını" dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"FİSKOBİRLİK bugün yeniden ayağa kalktıysa bunu yağ politikamıza borçluyuz diyebiliriz. Uyguladığımız fındık yağı politikamız Allah’a şükürler olsun başarıya ulaştı. Eğer o projemiz olmasaydı FİSKOBİRLİK bugünlere gelemezdi. Fındık yağı projemiz birliğimiz için bir kurtuluş oldu. 2005-2006 yıllarından kalma borçların büyük kısmını buradan gelen gelirle ödedik. Yine bugün piyasada fındık alımı yapabiliyorsak, tekrar piyasada aktör olabilmişsek, bunda da en önemli etken fındık yağından sağladığımız kaynaklardır. Bugün birlik olarak yatırımlar yapıyoruz ve bu yatırımların kaynağı da o yağ projemizden elde ettiğimiz gelir.” 

Ham fındık yağını TMO’dan 4,5-5 liraya aldıklarını, piyasada ise fiyatın 12,5 lira seviyelerine ulaştığını dile getiren Bayraktar, "Hedefimiz 14,5 lira seviyesine fiyatı çekmek. Bu fiyata ulaşabilirsek, biraz daha gelirimizi artıracağız. Bu da birliğin yeniden ayağa kalkması noktasındaki hızını artıracak" dedi.

- "Sofralık yağ önümüzdeki senelerde raflarda olmayabilir"

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık yağı piyasasında asıl hedeflerinin sanayi sektörü olduğunu kaydetti.

Üç kilogram kabuklu fındıktan bir litre fındık yağı elde edildiğine, bu nedenle fındık yağının maliyetli bir üretim olduğuna işaret eden Bayraktar, şunları söyledi:

"Serbest piyasada bugünkü fındık fiyatını göz önüne aldığımızda fındık yağı pahalı bir ürün. Fındık 17 lira civarında. Üç kilo fındıktan 1 litre fındık yağı üretildiğine göre yaklaşık maliyet 51 lirayı buluyor. Bu sadece ham fındık yağının maliyetidir. Diğer masrafları geçiyorum. Tüm masrafları hesaplarsak 1 litrelik yağın raflardaki normal fiyatının 200-250 lira arasında olması gerekiyor. Bu kadar maliyetli ve raflarda yüksek fiyattan satılan bir ürünün üretimi mevcut şartlarda zor. Eğer gelecek yıllarda çok olağanüstü rekolteler olmazsa fındık yağını artık raflarda bulmak mümkün olamayacak." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler