Fındık hakkında önemli açıklamalar!

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tüccarlara ve fındık ihracatçılarına ağır eleştirilerde bulundu. Bayraktar, "Fındığı dalında sattınız, zarar ettiniz. Şimdi, 'Türkiye Ziraat Odaları bizi batırdı' diyorsunuz. Sizi ben de

Fındık hakkında önemli açıklamalar!
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tüccarlara ve fındık ihracatçılarına ağır eleştirilerde bulundu. Bayraktar, "Fındığı dalında sattınız, zarar ettiniz. Şimdi, 'Türkiye Ziraat Odaları bizi batırdı' diyorsunuz. Sizi ben değil, doğal afetler batırdı. Fındık 550 bin ton olsaydı, fiyatı ile istediğiniz gibi oynayacaktınız ama şimdi oynayamıyorsunuz. Çünkü fındık yok" dedi.
 
Giresun Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu’nun Tirebolu Ziraat Odası’nda yapılan toplantısına katılan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, burada yaptığı konuşmada çiftçilerin doğal afetler nedeniyle büyük zarar gördüğünü hatırlattı. Ziraat Odaları’na yönelik eleştiriler konusunda da açıklamalarda bulunan Bayraktar, fındık rekoltesini 371 bin ton olarak açıklamalarının ardından kıyamet koptuğunu vurguladı, maksatlı olarak fındık fiyatları yükselsin diye açıklama yapıldığının ileri sürüldüğünü kaydetti. TZOB Başkanı şunları söyledi:
 
"Rekolte tahminlerine alivre satış yapanlar, ihracatçılar ve sanayiciler tepki gösterdi. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz ancak anlıyoruz. Çünkü doğal afetler olmasaydı, rekolte 500-550 bin ton civarında olacaktı. Doğal afet olmayacakmış gibi tahminde bulundular ve fındığı dalında sattılar. Şimdi sıkıntıları bu. Fındığı dalında sattınız, zarar ettiniz. Şimdi, 'Türkiye Ziraat Odaları bizi batırdı', diyorsunuz. Sizi ben değil, doğal afetler batırdı. Fındık 550 bin ton olsaydı, fiyat ile istediğiniz gibi oynayacaktınız ama şimdi oynayamıyorsunuz. Çünkü fındık yok."
 
'BİRİLERİ BATACAKMIŞ, BİZİ İLGİLENDİRMİYOR'
 
Bayraktar, TZOB'un çiftçinin hak ve menfaatlerini korumak üzere kurulmuş anayasal bir meslek kuruluşu olduğuna işaret etti. Bayraktar, "Tüccarın hak ve menfaatlerini korumak durumunda değiliz. Birileri batacakmış; bizi ilgilendirmiyor. Alivre satışı yapmayan tüccar zaten para kazanıyor. Benim emeğimin üzerinden kazanıyor. Emek bende, sermaye bende. Mal benim, risk benim. Sen bunu alıyorsun, satıyorsun, para kazanıyorsun. Benim emeğimin üzerinden para kazanıyorsun. İşini doğru yapsın, başımızın üstünde yeri var. Onlara da ihtiyacımız var. Bizim derdimiz alivre satış yapanlarla, ürünü dalında satanlarla ilgili. Yurt dışından parayı alıp fındığı bağlayanlarla ilgili. Fındık fiyatını bize dikte etmeye çalışanlarla bizim kavgamız" dedi.
 
'OLMAYAN FINDIĞIN NEYİNİ SATACAKSIN'
 
Fındık fiyatlarının 12-13 liraya kadar yükseldiğini belirten Bayraktar, "Fındık 12-13 lira olmuş, bağırıyorlar. Fındık fiyatı 15 lira olsa ne olur, 20 lira olsa ne olur? Fındık yok. Siz zannediyor musunuz ki fındık fiyatı 20 lira olsa benim üreticim para kazanacak. Olmayan fındığın neyini satacaksın da kazanacaksın" ifadelerini kullandı.
 
'SGK VE ELEKTRİK BORÇLARI YAPILANDIRILMALI'
 
Fındık üreticisine devlet desteği ulaştırılmasını ve Alan Bazlı Destek ödemelerinin devam etmesini isteyen Bayraktar, "Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçları ertelendi ama bunları yeterli görmüyoruz. SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılması lazım. Bu da yetmez, özel bankalara olan borçların da yapılandırılması lazım. Alan Bazlı Destek ödemeleri bu sene sona eriyor. Bu desteğin de 2015 yılından itibaren çiftçilere ödenmesi lazım. Bu senenin desteği de yıl sonuna kadar ödensin ki bu yangını söndürelim" diye konuştu.
 
'UFK BAŞKANI KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERSİN'
 
Ziraat Odaları’nı fındık fiyatlarında spekülasyon yapmakla eleştiren Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk’e de tepki gösteren Bayraktar, "Kendisi ihracatçı, tüccar. Ziraat Odalarından iki başkanımızı UFK yönetimine koyduk. Onlar bizim hak ve menfaatlerimizi arayacak. Benim arkadaşlarımın muhatabıdır. Ama tüccar ağzıyla konuşmasın. Hem üreticiyi, hem tüketiciyi temsil ediyor. Tüccarın hak ve menfaatlerini koruduğu gibi üreticininkini de korumak durumunda. Kendisine çeki düzen versin. Ziraat Odaları Birliği’ni ağzına almasın" dedi.
 
Bayraktar, oda başkanlarıyla yaptığı toplantıdan sonra Ordu’ya hareket etti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel