Fındık fiyatı serbest piyasada düşüyor

Giresun'da serbest piyasada 2013 ürünü fındık son 5 ayın en düşük seviyesine inerek 5,75 ile 6 lira arasında alınıp satılıyor.Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay başlayan fındık fiyatındaki düşüsün son günl

Fındık fiyatı serbest piyasada düşüyor

Giresun'da serbest piyasada 2013 ürünü fındık son 5 ayın en düşük seviyesine inerek 5,75 ile 6 lira arasında alınıp satılıyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay başlayan fındık fiyatındaki düşüsün son günlerde serbest piyasada hızlandığını söyledi.

. "Serbest piyasada son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyen fındık, Giresun'da 5,75 ile 6 lira arasında alınıp satılıyor" diyen Keskin, "Fındık fiyatında yaşanan bu sert düşüş, yeni sezon öncesi bizi endişelendiriyor" dedi.

Keskin, geçen ağustos ayında yeni mahsul fındık fiyatının 5,50 liradan sezona başladığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ağustos ayının sonlarında başlayan fındık fiyatının yükselme süreci kasım ayında adeta tavan yaptı. Kasım ayında Giresun serbest piyasasında bir kilogram fındığın fiyatı 7,50 lirayı görmüştü. Yıl sonuna kadar fiyat 7 ile 7,50 lira arasında seyretti. Özellikle ocak ayının ortalarından itibaren fındık fiyatında sert düşüş yaşanmaya başladı. Piyasada oluşan hava fiyatın düşmeye devam edeceği yönünde."

Fındık fiyatındaki düşüş hakkında net bir tahminlerinin olmadığını ancak kamuoyunda bazı spekülatif söylemlerin kulaktan kulağa yayıldığını aktaran Keskin, şunları kaydetti:

"Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bahçeler erken uyandı. 2014 ürünü fındıkta doğum süreci erken başladı. Çok fazla görülen püsenek ve karanfiller kamuoyunda 'yeni sezonda fındık rekoltesi fazla olacak' spekülasyonlarına yol açtı. Bu durumu fırsat bilen bazı çevreler de yeni sezonda fındık fiyatını olumsuz etkilemek, piyasayı karıştırmak için harekete geçti. Bugünlerde Giresun serbest piyasasında bir panik havası oluşturuldu. Emanete bırakılan fındıklar da hızlı bir şekilde bozdurulmaya başlandı. Bizim fiyatın düşüşü konusundaki tahminlerimiz bu yönde."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel