Fındığı şimdi de DON vurabilir!

Maçka ilçe Tarım Müdür Vekili Coşkun Kuturoğlu, ''Orta ve yüksek kesimde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.Kuturoğlu, yaptığı açıklamada, ziraat mühendisi Mustafa Kazancı i

Fındığı şimdi de DON vurabilir!

Maçka ilçe Tarım Müdür Vekili Coşkun Kuturoğlu, ''Orta ve yüksek kesimde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Kuturoğlu, yaptığı açıklamada, ziraat mühendisi Mustafa Kazancı ile birlikte Galyan Vadisi'ndeki Çayırlar köyüne giderek kar yağışının fındık bahçelerinde zarara yol açıp açmadığıyla ilgili inceleme yaptıklarını belirtti.

Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının orta ve yüksek kesimlerde etkisini sürdürdüğünü ifade eden Kuturoğlu, ''Yörede orta ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü fındık oldukça büyümüş durumda. Bu durumdaki fındık kar yağışı ve yaşanabilecek don olayından olumsuz etkilenecektir. Bu da büyük oranda ürün kayıplarına neden olacaktır'' diye konuştu.

Kuturoğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün önümüzdeki 3 günlük sürede yörede don olayı yaşanabileceği uyarısında bulunduğunu, dolayısıyla fındığın bundan etkilenebileceğini kaydederek, ''Bilindiği gibi 2004 yılının Nisan ayında da don felaketi yaşamıştık ve fındık zarar görmüştü. Fındık üreticilerinin 3 gün bahçelerinin durumunu gözlemlemeleri ve gerekli tedbirleri almaları gerek. Umarız bu kar yağışı don olayına neden olmaz'' dedi.

Gelişmiş ülkelerde don olayına karşı vantilatör, su fıskiyesi ve bunun gibi sistemler geliştirilmiş olmasına rağmen Türkiye'de fındık tarımında donla mücadelede yapılabilecek fazla bir şey olmadığını belirterek, ''Bir çok üreticimiz yaşanabilecek afetlere karşı ürün zararlarının karşılanması amacıyla ürünlerini TARSİM Tarım Sigortası ile sigortalattı. Sigortadan zararlar karşılansa da bizim temennimiz ürünlerimizin zarar görmemesidir. Çünkü ülke ekonomisi bu durumdan zarar görür'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel