Fındığa Ramazan dopingi

Ramazan ayında fındık tüketimi arttı.

Fındığa Ramazan dopingi

Ramazan ayında tatlı tüketiminin artması ve fiyatın düşmesi fındıkta doping etkisi yarattı.

Ramazan ayı dolayısıyla tatlı tüketiminin artması ve yine son aylarda raflarda kavrulmuş fındık fiyatının 40 lira seviyelerine düşmesi, iç piyasada doping etkisi yaparken, fındık tüketimi 100 bin ton seviyelerine ulaştı. 

Doğu Karadeniz'de 2014 yılında yaşanan zirai don nedeniyle fındık fiyatı 22 liraya yükselmiş, buna bağlı olarak kavrulmuş fındığın raf satışı 100 liraya çıkmış, bu nedenle iç piyasada fındık tüketiminde düşüşler yaşanmıştı.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, pazarda kabuklu fındığın 9 liradan işlem gördüğünü, kavrulmuşunun ise ortalama 40 liradan satıldığını söyledi.

Fındık fiyatındaki düşüşün raf ürününün etiketine de çok ciddi yansıdığına işaret eden Yanıkoğlu, "Serbest piyasada kabuklu fındık fiyatı 22 lira rakamını görmüş, bu da ister istemez etiketlere olumsuz yansımıştı. Raflarda iç fındık 80 ila 100 lira arasında satılmaktaydı. Yüksek rakamlar nedeniyle iç piyasa bundan olumsuz etkilenmiş, fındık tüketimi çok ciddi zarar görmüştü" dedi.

Yanıkoğlu, serbest piyasada fındık fiyatının 22 lira seviyelerinden 9-10 lira düzeyine inmesinin kavrulmuş fındık fiyatının da düşmesini sağladığını belirterek, "80-100 lira civarında olan raf fiyatları 40 liraya kadar inmiş durumda. O yüksek rakamlar artık yok. İki yıl önceki rakamlara geri dönüldü. Önümüzdeki dönemlerde de raf fiyatının 40 lira seviyelerinde seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Ramazan ayında artan tatlı üretiminin de iç piyasada fındık tüketimine adeta doping olduğunu kaydeden Yanıkoğlu, şöyle devam etti:

"Zirai don sonrası yükselen fiyat, iç tüketime ciddi darbe indirmişti. Fiyatın düşmesiyle kavrulmuş fındığın raf satış rakamı da makul duruma geldi. Son dönemlerde piyasada az da olsa kımıldama vardı. Ramazan ayında artan tatlı üretimi iç piyasayı daha da hareketlendirdi. Türkiye'de yıllık 100 bin ton fındık tüketilmekte. Raf fiyatının düşmesi ve ramazanın da etkisiyle şimdiden bu rakam yakalanmış durumda."

TATLI SEKTÖRÜ RAF FİYATININ DÜŞMESİNDEN MEMNUN
 
Giresun Fırıncılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hami Demir de geçtiğimiz yıla oranla kavrulmuş fındık fiyatının düşmesiyle tatlı sektörün fındık ürününe daha fazla rağbet gösterdiğini söyledi.

Demir, yüzde 100 oranında düşen fiyatın tatlı sektöründe fındığın daha fazla kullanılmasını sağladığını vurgulayarak, "Geçtiğimiz yıl kavrulmuş fındık fiyatının yüksek oluşu nedeniyle tatlı sektöründe faaliyet gösteren firmalar ister istemez bu üründen uzak durmaya çalışmışlardı. Bu ramazan ayında ise fiyat makul seviyelere geldiği için tatlıda kullanımı arttı. Yoğun bir şekilde tatlı sektöründe fındık kullanılmakta, sektör canlandı. Yaşanan düşüş maliyetlere de olumlu yansıdı." değerlendirmesini yaptı.

Fındıklı tatlı üretim maliyetleri düştüğü için fiyatlarda artış söz konusu olmadığını ifade eden Demir, bununda vatandaşların daha fazla tatlı tüketimi açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel