Facebook kim bakmış uygulamaları doğruyu mu söylüyor

Facebook kullanıcıları yıllardır 'profilime kim bakmış, bunu öğrenmenin yolu var mı' sorusuna yanıt arıyor. Peki bu mümkün mü?Gerçekten de profilinize bakanları görmek için bir yol var mı? "Facebook profilime kimler baktı?" Son yılların bizi en çok tasala

Facebook kim bakmış uygulamaları doğruyu mu söylüyor

Facebook kullanıcıları yıllardır 'profilime kim bakmış, bunu öğrenmenin yolu var mı' sorusuna yanıt arıyor. Peki bu mümkün mü?

Gerçekten de profilinize bakanları görmek için bir yol var mı? 

"Facebook profilime kimler baktı?" Son yılların bizi en çok tasalandıran sorularından bir tanesi de bu. Google'da bu soruya verilen cevaplar biraz karışık.

Çeşitli adımları takip ederek profilinizi kimlerin görüntülediğini göstereceğini iddia eden birçok kılavuz, vaat ve uygulama var.

En eski Facebook efsanelerinden bir tanesi olmasına rağmen birçok kullanıcı, bu konuda hala ümitli. Ancak kısa cevabı baştan verelim: Profilinize kimin baktığını öğrenmenin herhangi bir yolu YOK. 

Facebook'a göre bu bilgiyi edinemezsiniz. Peki neden?

Facebook, onu nasıl kullandığınızı kendi faydası ve kârı için takip ediyor olsa da, bu bilgileri size sağlamak gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.

Yani Facebook, profilinize kimin kaç kere baktığını biliyor olsa bile, bunu sizinle paylaşmak istemiyor. Peki üçüncü parti uygulamalarla bu mümkün olabilir mi?

Bu bilgiye herhangi bir uygulama veya hile yoluyla ulaşmanızın da herhangi bir yolu yok.
Size profiliniz hakkında çeşitli bilgiler sunacağını iddia eden birçok uygulamaya rastlamanız mümkün. Üstelik bu uygulamalar, beğenilme sayılarına bakılırsa çoğu kullanıcı tarafının merakını uyandırmış durumdalar.

Sokakta tanımadığınız biri, size bir torba dolusu elmas satmaya kalksaydı, onu alır mıydınız, yoksa sahte olabileceklerini aklınızdan geçirir miydiniz? Bu tür uygulamalar, gizliliğiniz konusunda hiç de özenli değiller, hatta güvenliğinizi bile riske atabilirler.

Bu tür uygulamalar, aslında iki ana gruba ayrılıyorlar:

1. Tamamen şaka olan, hiçbir şey sunmayan, bazen zararlı bile içerebilen uygulamalar.
2. Sadece aynı uygulamayı yükleyen arkadaşlarınız hakkında bilgi sunan uygulamalar.
İkincisi, birinci kadar zararlı olmasa da eklentiyi arkadaşlarınızın da yüklemesi için onları rahatsız edebilir. Üstelik bu uygulamanın verdiği bilgi, muhtemelen bir işinize yaramayacaktır. Uzun sözün kısası, bu uygulamaları denemenize değmeyecektir. Çünkü hiçbiri, doğru bilgiyi size sunamamakta. Hatta başınıza zararlılar, gizlilik sorunları gibi farklı dertler açabileceği için onlardan uzak durmanız gerekli.

Peki 'profilinize bakanları gösterdiğini iddia eden' uygulamalar nasıl çalışıyor?

Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor.

Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor.

Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook'ta "ileti" durumunu ya da "fotoğraflarını" en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler