Ezber bozan Trabzon araştırması

Son dönemlerde Yunanistan’da bulunan bazı aşırı milliyetçi uç grupların sürekli olarak dillendirdiği pontusçuluk iddiasında Trabzon Merkez ve çevre illerde bulunan evlerin eski dönemlerde Yunan halkına 'ait' tezi çürütüldü. Bazı Tarih araştırmaları gerçeğ

Ezber bozan Trabzon araştırması

Son dönemlerde Yunanistan’da bulunan bazı aşırı milliyetçi uç grupların sürekli olarak dillendirdiği pontusçuluk iddiasında Trabzon Merkez ve çevre illerde bulunan evlerin eski dönemlerde Yunan halkına 'ait' tezi çürütüldü. Bazı Tarih araştırmaları gerçeğin böyle olmadığını ortaya çıkardı.

Tarihler öncesinde Trabzon bölgesinde bulunan vatandaşların arasında taş ustası bulunmadığından dolayı evler Ermeni ve Rum taş ustaları tarafından yapılıyordu. Böylelikle Rum ve Ermeniler tarafından yapılan evler doğal olarak kendi mimarilerine göre inşa edilmiş oluyordu.

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği Trabzon’un mimarı yapısı Osmanlı Hükümdarlığı ile start aldı. Osmanlı öncesinde bölgede bulunan yapılar sadece kiliselerdi.
 
Halk ise kendine özgü şekilde hayatlarını sürdürüyordu. Günümüzde bulunan konak ve evler Osmanlı döneminde inşa edilmiş yapılar.
 
AHŞAP EVLER TÜRK'LERİN
Yine aynı araştırmada çıkan başka sonuca göre ahşap evlerin tamamı Türk kökenli vatandaşlar tarafından yapılmış.
 
Araştırmaya göre Osmanlı döneminde gayrimüslimlerin ağaç kesmesi yasak olduğundan yapmış oldukları evlerde genelde taş işçiliği ön plana çıkıyor.
 
Böylelikle Karadeniz Bölgesinde çoğunlukta ahşap evlerin yoğunluğunun sebebinin daha önce Rumlardan kalan bir gelenek değil yaşayan bölge halkına atasından kalmış bir eserdir. 
 
Diğer kaynaklara göre Ortahisar Mahallesi Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih edildikten sonra Gayrimüslimlerin girişine kapanmıştı. Bunun sebebi ise surların içinde Trabzon Sancağı yönetiminin bulunmasından kaynaklanıyor. 
 
Osmanlı’nın bu bölgeyi aldığında Ortahisar’da tarihi yapı olarak sadece bugünkü Ortahisar Camii'si yer almaktaydı. Geri kalan binaların tamamı Osmanlı tarafından yaptırıldığı ortaya çıktı. 
 

Haber: Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler