EYOF parkı açılışı yapıldı

Türk ve Japon Kültür kardeşliğinin yansıtıldığı EYOF 2011 Spor ve Hatıra parkının açılışı yapıldı.Parkın açılışında Konuşan Gümrükçüoğlu, parkın yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, “İki dost ülkenin kültürlerinin sembolize edildiği bu eşsiz park il

EYOF parkı açılışı yapıldı

Türk ve Japon Kültür kardeşliğinin yansıtıldığı EYOF 2011 Spor ve Hatıra parkının açılışı yapıldı.

Parkın açılışında Konuşan Gümrükçüoğlu, parkın yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, “İki dost ülkenin kültürlerinin sembolize edildiği bu eşsiz park ile birlikte şehrimiz yeni bir yaşam alanına sahip oldu. Bu güzel parkın yapımında emeği geçen başta EYOF oyunları münasebeti ile her bir ülkeyi temsilen 600 bin liralık agaç dikilmesini sağlayarak bu parkı donatan Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanımız şimdiki Milletvekilimiz Faruk Nafiz Özak Bey'e, parkın 3 milyon 200 bin liralık finansmanını sağlayarak bu eşsiz bahçenin yapılmasını sağlayan şehircilik üstadımız Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar Bey'e, projenin hazırlayıcısı Prof. Dr. Mustafa Var'a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi arz ediyorum" dedi.

2011 yılında Trabzon'da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın anısını yaşatmak amacıyla Forum Alışveriş Merkezi karşısında yapımı tamamlanan EYOF 2011 Spor Hatıra Parkı, STÖ başkanları, Oda Başkanları ve basın mensuplarının katıldığı kahvaltı programı ile kapılarını açtı. Türk ve Japon kültürlerinin yansıtıldığı çay evleri, bitkileri ve dinleti alanları ile Trabzon’luların hizmetine sunulan park iki ülke kardeşliğini ve kültürel dostluğunu yansıtıyor.

EYOF 2011 Spor Hatıra Parkı içersinde yapılan açılış kahvaltısına Trabzon Milletvekilleri Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Safiye Seymenoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Ergin Aydın, Osman Necip Sevinç, Cengiz Çolak, STÖ Başkanları , Oda başkanları, medya kuruluşu temsilcileri ve projeyi hazırlayan KTÜ Peyzaj Mimarlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var katıldı.

EYOF 2011 Spor ve Hatıra Parkın bahçesinde bir konuşma yapan Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'a dünya kardeşliğinin temsil edildiği, yeni bir yaşam alanının kazandırıldığını belirterek," Trabzon'umuzun her kesiminden sivil toplum örgütleri, oda başkanları ve gazetecilerimizin de katılımı ile bir Trabzon birlikteliğinde bir ve beraberiz. Kültürlerin kardeşliğini temsil eden bu güzel parkımızın açılışında sizlerle birlikte olmak istedik. Ta Uzak Doğudan Japonya'dan Trabzon'umuza kardeşlik ve barış köprüleri kurduk. EYOF 2011 Hatıra Parkı ile iki ülke arasındaki kültürel kardeşliği sağlamaya çalıştık. Bu park Japon dostluk yılı münasebeti ile Japonya'da akademik çalışma yapan Sayın Mustafa Var Hocamızın iki ülke arasında ki dostluk ilişkilerini geliştirmek, bir dünya barış ve kardeşliğini simgeleyen park yapmak düşüncelerinden hareketle ortaya çıktı. Bu düşünce ile şehrimizde yapılan EYOF Gençlik Olimpiyatları münasebeti ile bu parka her ülkeyi temsilen dünya barışı adına birer ağaç dikilmiş idi. Bizde de her ülkenin temsilen ağacının olduğu bu parkta Avrupa ve Dünya milletleri kardeşliğinin yansıtıldığı ve Uzak Doğudan Japon kültürünün yansıtıldığı dünya kardeşliğini temsi eden bir park oluşturma fikri hasıl oldu. Buna mukabil hem Avrupa Gençlik Olimpik Oyunlarını simgeleyen hem Osmanlı tarihini, milletimizin park anlayışını, bahçe anlayışını sembolize eden hem de Uzak Doğudan Japonya'nın ve dünya insanlığının kültürünü simgeleyen bu güzel park ortaya çıkmış oldu. Osmanlı ve Japon kültürlerinin yansıtıldığı bu eşsiz gezinti ve dinleti alanı Trabzon'umuza ayrı bir hava katacaktır. Şehrimize gelen yerli ve yabacı turistlerin gezip dolaşabileceği gönül rahatlığı ile ağırlayabileceğimiz bir alana sahip olmuş olduk. Osmanlı kahve kültürünü yansıtan geniş alanı ile ve Japon kültürünü yansıtan çardak ve gezinti yerleri ile güzel bir sentez güzel bir birliktelik sağlanmış olduk. Halkımızın, şehrimize yeni kazandırılan bu eşsiz parktan rahat ve uygun bir şekilde yararlanmaları içinde işletmesini de bizzat Belediyemiz üstlenerek hizmet verecektir.

20131013aw000317_05.jpg

Bu güzel parkın yapımında emeği geçen başta EYOF oyunları münasebeti ile her bir ülkeyi temsilen 600 bin liralık ağaç dikilmesini sağlayarak bu parkı donatan Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanımız şimdiki Milletvekilimiz Faruk Nafiz Özak Bey'e, parkın 3 milyon 200 bin liralık finansmanını sağlayarak bu eşsiz bahçenin yapılmasını sağlayan şehircilik üstadımız Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar Bey'e, projenin hazırlayıcısı Prof. Dr. Mustafa Var Hocama, Belediye çalışanlarımıza ve emeği geçen herkese halkım adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Gümrükçüoğlu Kurban Bayramı boyunca halka ücretsiz çay ikramının yapılacağı parkın resmi açılışının kasım ayında şehre gelmesi beklenen Başbakanın katılımı ile gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Gümrükçüoğlu'nun ardından park ile ilgili teknik bilgiler veren projenin hazırlayıcısı Prof. Dr. Mustafa Var, "Projeyi planladıktan sonra bir kaç sene bekledik. Umudumuzu yitirmek üzere iken Sayın Başkanımızın bize verdiği güç ve destek ile ortaya çıkan imkanlar değerlendirildi ve bu parkı yapma imkanına kavuşmuş olduk. Gerçekten bu parkın yapılmasında Sayın Başkanımızın büyük gayreti, emeği ve katkısı vardır. Burada iki farklı kültür var. Coğrafi olarak çok uzak olsak da Japonya ile bir birine çok yakın iki kültürüz. Bu parkı gören Japon meslektaşlarımız Türkiye'nin değişik şehirlerinde Japon kültürünü yansıtan yerlerin yapıldığını ancak bizleri en iyi yansıtan ve anlatan yerin bu park olduğunu ifade ettiler. Tabi zamanla parkın tam formuna ulaşması için belli bir döneme ihtiyacımız var. Japon kültürünü ve Türk kültürünü yansıtan çok farklı ağaçların yetişmesi ve çiçek açması ile bahçemiz çok daha canlı ve güzel bir hale gelecektir. Parkın Osmanlı kültürünü yansıtan bölümündeki kapalı alanda Osmanlı çay kültürünün yaşandığı, Japon kültürünü yansıtan bölgedeki kapalı alada ise Japon çay kültürü ve seremonisinin yapıldığı bir mekan olacaktır. Bahçenin farklı yerlerine yerleştirilen şelalelerin ve kayaların Japon kültüründe farklı anlam ve özellikleri var. Bahçemizin tüm unsurları ile tam olarak kendini yansıtmaya başladığında eminim ki Trabzon halkımızın vazgeçilmez alanı olacaktır. Başta Sayın Başkanımız olmak üzere emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Parkı çok beğendiğini belirtin Milletvekili Bıyıklıoğlu ise, "Gerçekten Trabzon'umuza nefes aldıracak çok güzel bir alan olmuş. Dikilen ağaçların ve çiçeklerin büyüyüp açması ile eminim ki çok daha güzel bir hale gelecek. Şehre yeni bir yaşam alanı kavuşturulmuş oldu. Yapılan bu hizmetlere hepimizin destek olması lazım. Katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Oda Başkanları adına düşüncelerini aktaran Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, parkın yapımında Gümrükçüoğlu'nun büyük emekleri olduğunu söyleyerek, " Bu parkın geçmişini hepimiz çok iyi biliyoruz. Her zaman konuşulan bir konu idi buranın düzenlenmesi . EYOF münasebetiyle birlikte her ülkeyi temsilen ağaçlar bu parka dikilince bu iş yoluna girdi dedik. Sonrasında gerçekten Sayın Başkanımızın büyük gayretleri ile bu park şehre kazandırılmış oldu. İnanıyorum ki gelecek yıllarda halkın çok büyük rağbet göstereceği farklı bir mekan olacak. Türk ve Japon kültür ve kardeşliğini yansıtan bu parkın şehrimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kahvaltı ve konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte parkı gezerek projenin hazırlayıcısı Prof. Dr. Mustafa Var'dan park ile ilgili bilgiler aldılar.

Bu arada kahvaltı esnasında parka fotoğraf çektirmek için gelen gelin ve damadı fark eden Başkan Gümrükçüoğlu yanlarına giderek çifti kahvaltıya davet etti. Gelin ve Damat ile birlikte kahvaltı yapan Gümrükçüoğlu genç çifte hediye vererek mutluluklar diledi.

20131013aw000317_01.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel