Erken gelen Kar Trabzon besicisini vurdu

Karadeniz'de yaylacılık geleneğini sürdüren aileleler, bu yıl erken yağan kar nedeniyle hayvanlarını beslemede ve kışlak olarak kullandıkları köylerine dönmede sorun yaşadı.Anadolu'da Türkler'in Ortaasya'dan beri devam eden konar göçer yaşam kültürünün bi

Erken gelen Kar Trabzon besicisini vurdu

Karadeniz'de yaylacılık geleneğini sürdüren aileleler, bu yıl erken yağan kar nedeniyle hayvanlarını beslemede ve kışlak olarak kullandıkları köylerine dönmede sorun yaşadı.

Anadolu'da Türkler'in Ortaasya'dan beri devam eden konar göçer yaşam kültürünün bir sonucu olarak ortaya çıkan hayvanlarla yaylaya göç etme geleneğini Trabzon ve Gümüşhane'de sürdüren yaylacılar, kışı geçirecekleri daha alçak kesimlerdeki mezra ya da köylere göç etmeyi düşünürken, geçen haftadan itibaren etkili olan kar sebebiyle hazırlıksız yakalandı. Kar kalınlığı yer yer 35 santimetreye alaştı.

Yaylacılardan özellikle inek besleyenlerin bir kısmı, önceki yıllara göre bir ay erken gelen kar yüzünden otlakların kapanması ve hayvanlarının da yiyeceklerinin bulunmaması dolayısıyla mezra ve köylerine göç etmek zorunda kaldı.

Köy ve mezralarda da hayvanlarına yiyecek bulmakta sıkıntı çekeceklerini düşünen bazı yaylacılar ise karların eriyip otlakların yeniden açılacağı düşüncesiyle hayvanlarıyla bir süre daha yaylada kalmayı sürdürüyor.

Soğuk hava yüzünden otlaklardaki kar erimedi. Besiciler aç kalan hayvanlarını kürekle karları temizleyerek beslemeye çalışıyor. Bunun için öncelikle kar kalınlığının daha az olduğu yerler seçiliyor. Küçükbaş hayvanlarıyla uzun süre yürüyen besiciler, uygun bölgede küreklerle otlakların üzerindeki karı temizliyor. Besiciler, büyükbaş hayvanlarını ise sayıları az ve yaylada bakımları daha ekonomik olduğu için ahırlardan çıkarmıyor.

Şu sıralar havaların ısınmasıyla sevinen yaylacılar, karların bir an önce eriyip otlakların açılmasıyla rahat nefes almayı umuyor.

Yayladan göç etmek isteyen bazı besiciler ise kar nedeniyle kapanan yolların açılmasını bekliyor. Bu durumdaki yaylacılar da karların erimesinin ardından gelecek yıl tekrar gelmek üzere yayladan göç etmek için hazırlık yapıyor.

İNŞALLAH KAR BİR AN ÖNCE ERİR

Trabzon-Gümüşhane sınırındaki kayak tesisi yapılması planlanan Çakırgöl Yaylası'nda yaklaşık bin 500 koyun besleyen Nurettin Bekar, her yazın hayvanlarına otlak bulmak için hayvanları ile yaylaya göç ettiklerini ve havaların soğumaya başladığı kış aylarında önce yayla ve köy arasındaki mezralara ardından da köylere indiklerini ifade etti.

Yayladan göç ettikleri mezralarda havalar iyice soğuyana kadar kaldıklarını söyleyen Bekar, "Bu yıl kar geçen yıla göre en az bir ay erken yağdı. Yaylalardaki bütün çayırlar karla kaplanınca koyunlarım aç kalma tehlikesi yaşadı. Hem soğuk hem de hayvanlara otlak bulmak için zor anlar yaşadık. Şu sıralar güneş açınca biraz yüzümüz güldü. İnşallah kar biran önce erir de rahat ederiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler