Engelsiz yaşam engelsiz Trabzon

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladıVali Öz mesajında;“Engellilerin, sorumluluk sahibi ve üretken insanlar olarak kendi yaşamlarını düzenlemelerini, bağımsızlıklarını ve öz güvenlerini kazanmalarını

Engelsiz yaşam engelsiz Trabzon

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Vali Öz mesajında;

“Engellilerin, sorumluluk sahibi ve üretken insanlar olarak kendi yaşamlarını düzenlemelerini, bağımsızlıklarını ve öz güvenlerini kazanmalarını, toplumun ekonomik ve sosyal yönden gelişmesine ve üretime aktif biçimde katılmalarını çok önemsiyoruz ve bunun için gereken adımları atıyoruz.

Engellilerimizin toplumdan soyutlanmadan, doğal yaşam biçimini paylaşmalarını ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaları için üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Ülkemizde engelliler konusunda çok önemli adımlar atıldığı ve gelişmelerin kaydedildiği bir gerçektir.

Bu anlamda devletimiz son zamanlarda engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına pozitif ayrımcılığa yönelik kanun ve yönetmelikler çıkarmış ve uygulamalara başlanmıştır. Bu bağlamda. 5378 sayılı Engelliler Kanunu ile engel durumuna göre engelli yakınını bakana evde bakım ücreti ödenmektedir.

Bu yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden birisi de bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım hizmetlerinin yanında bireysel bakım hizmetleri hakkının sağlanmasıdır.

Bireysel Bakım Hizmetleri: ekonomik yoksunluk içinde olup (kişi başına aylık geliri asgari ücretin 2/3" ünden az olan) bakıma muhtaç ağır engellilerin yakınlarının, engellisine bakması, yani hizmetini görmesi karşılığında asgari ücret tutarında aylık bakım ücreti almasıdır.

Bu uygulamanın birçok yararları yanında en önemli yanı engelli bireyin ailesinden kopmadan yuva sıcaklığı içerisinde yakınları tarafından hizmetinin görülmesi ve bu hizmete karşılık bakımını gören yakınına aylık asgari ücret tutarında bakım ücreti ödenmesidir.

Amacımız İlimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkan sağlamaktır.

Engelliliğin bir eksiklik ve noksanlık olmadığına, imkan verildiği takdirde: bilim, kültür, sosyal, siyasal vb. hayatın bir çok alanında onların da çok şeyler yapabileceklerine yürekten inanıyoruz.

Mevlana'nın "Dünya gözüyle bakan yüzü. Gönül gözüyle bakan özü görür" cümlesinden hareketle: dünyayı gönül gözü ile görerek "Uzun İnce Bir Yoldayım’ diyen Ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu mütefekkir, yazar Cemil Meriç ve daha pek çok engelli insanımız akıl almaz başarılara imza atmıştır.

Devlet olarak, engelli bireylerin tüm yaşamsal aktivitelerinde kendilerine hayatı kolaylaştırıcı çalışmaları tam bir diyalog ile gerçekleştireceğimizi belirtirken, herkesin her an engelli olabileceği realitesinden hareketle tüm vatandaşlarımızın duyarlılığıyla engellilerimize ilgisini esirgemeyeceğine inanıyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle Engelsiz bir Trabzon ve engelsiz bir Türkiye için hepimize düşen görevler olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, tüm engellilerimize ve ailelerine sağlık, mutluluk ve engelleri aşma azmi diliyorum” diye belirtti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel