Ekmek dolapları kalkıyor

 Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı, "1 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar 55 randımanlı undan yapılan ekmek, 65 randımanlı undan yapılacaktır."Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı, "1 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar 55

Ekmek dolapları kalkıyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı, "1 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar 55 randımanlı undan yapılan ekmek, 65 randımanlı undan yapılacaktır."

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı, "1 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar 55 randımanlı undan yapılan ekmek, 65 randımanlı undan yapılacaktır. Yani kepek oranı daha fazla olacak. Bu da tüketici olan halkımızın sağlığı açısından önem arz etmektedir" dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı, 1 Temmuz'da ekmeğe getirilecek standartlarla ilgili Federasyon Genel Merkezi'nde basın açıklaması yaptı. Balcı, 4 Ocak tarihinde yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Endeksi'nin üretici ve perakendecilere yeni yükümlülükler getirdiğini belirterek, birçok maddenin 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ifade etti. Gerek fırıncı esnafının gerekse perakende satış yapan esnafın dikkat etmesi gereken hususların yer aldığını kaydeden Balcı, "Aksi halde gerek fırıncı esnafına gerekse perakende satış noktasındaki bakkal ve market esnafına ağır ceza yaptırımları gelmektedir. 1 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar 55 randımanlı undan yapılan ekmek, 65 randımanlı undan yapılacaktır. Yani kepek oranı daha fazla olacak. Bu da tüketici olan halkımızın sağlığı açısından önem arz etmektedir. Tuz oranı 1.75 iken, 1 Temmuz'dan itibaren tuz oranı 1.50 olacak. Perakende satış yerlerinde tüketici olan halkımıza ulaşıncaya kadar özellikle ekmek dolapları kaldırımdan kalkmış olacak. Tüketici olan halkımızın kolaylıkla elleyemeyeceği yerlerde bakkal ve marketler ekmek dolaplarını muhafaza etmiş olacaklar. Manavda, kuruyemişçide, kasapta, pazarda ekmek satışına kesinlikle izin verilmeyecek" şeklinde konuştu.

Bakkal ve marketlerin önünde ekmeklerin bırakılmayacağını söyleyen Balcı, "Üretim noktasındaki bir eksiklikten dolayı meydana gelecek cezai müeyyide 11 bin 750 liradır. Tüketici aşamasında perakende satış yerlerinde bir eksiklik olması durumunda 2 bin 500 lira cezai müeyyidesi vardır" dedi.

Tam buğday ekmeğinin de ekmek satış yerlerinde bulundurulması konusunda Balcı, 1 Temmuz'dan itibaren tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğunun getirildiğini ifade etti. Balcı, Tüketiciler, istediği yerden fırın, market bulabilecek. Tüketiciye tam buğday ekmek yeme alışkanlığı kazandıracağız. Zamanla kepek oranı yüksek olan ekmek üretimi de artacaktır" ifadelerini kullandı.

Kepeğin içinde bulunan B1, B3, B6 vitaminlerinin bulunduğunu belirten Balcı, bu vitaminlerin beyin hücrelerini, sindirimi, sinir sistemini beslediğini ifade etti.

Bakkal ve marketlerde bulunan ekmek dolaplarının kesinlikle kaldırılması gerektiğine işarete eden Balcı, "Esnafın dolapları, vatandaşın kolaylıkla elleyemeyeceği yerlere alması gerekiyor. Marketçinin vermemesi durumunda, halkın ekmek alması için eldiven bulundurması gerekecek" ifadelerini kullandı.

Esnafın gerekli hassasiyeti göstereceğini belirten Balcı, "Denetim elemanlarımızın da bu geçiş döneminde biraz hoşgörülü olurlarsa, esnafımız mağdur olmadan, çok fazla cezai işleme gerek kalmadan bir geçiş süreci yaşarsak, daha iyi olur" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler