Dünya'da ilk kez Rize'de yapıldı

 Dünyada ilk kez Rize’de “çay demleme” yarışması yapıldı. Yarışmanın birincisine 12 bin TL değerinde 1 ton kuru çay hediye edildi.Dünyada ilk kez Rize’de, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “çay demleme” yarışması düzenlendi. Hafta için yapılan el

Dünya'da ilk kez Rize'de yapıldı

 Dünyada ilk kez Rize’de “çay demleme” yarışması yapıldı. Yarışmanın birincisine 12 bin TL değerinde 1 ton kuru çay hediye edildi.

Dünyada ilk kez Rize’de, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “çay demleme” yarışması düzenlendi. Hafta için yapılan elemelerin sonunda finale 6 yarışmacı kaldı. Finalistler, bugün Rize Belediyesi Yaz Spor Şenliği'nde birinci olmak için yarıştı. ABD'li yazar Katharine Branning'in de aralarında olduğu ve çoğunluğunu çay tadımcılarının oluşturduğu 6 kişilik jüri; Murat Alhan, Ali Rıza Tevetoğlu, Mehmet Akif Atagül, Şaban Çolak, Şenol Sadıkçı ve Şervet Turhanlı isimli altı yarışmacıların demlediği çayları tattı. Binlerce kişinin izlediği yarışmada jüri, çayları tadarken, servis şekillerine de dikkat ederek puanlama yaptı.

Yarışma devam ettiği sırada bir konuşma yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Türk çayının dünyanın en kaliteli çayı olduğunu, dünya çay piyasasında hak ettiği yeri alacağına inandığını söyledi. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise, en iyi çayın tozlu çaydan demlendiğini, demlemeden önce çay yıkama işleminin yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, üretim ve sanayi aşamasında Türk çayının dünyanın en kaliteli çayı olduğunu, tek sıkıntının tanıtım olduğunu, bu tip yarışmalarla Türk çayını dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, hazırladıkları Avrupa Birliği projesi ile çay demleme ve servis uzmanları yetiştireceklerini ve bu insanları Türkiye’nin dört bir yanına göndereceklerini sözlerine ekledi.

Çay tadım işlemi sürerken Rizeli sanatçı Selçuk Balcı tarafından bir konser verildi. Balcı, söylediği türkülerle binlerce kişiyi coşturdu.

Daha sonra, “Bir Çay Daha Lütfen” isimli kitabı ile Türk çayının tanıtımına katkıda bulunan ABD'li yazar Katharine Branning'e, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı tarafından 'fahri hemşehrilik beratı' verdi.

Jüri; 6 yarışmacı arasından Murat Alhan’ı birinci., Servet Turhanlı’yı ikinci ve Şenol Sandıkçı’yı üçüncü seçti. Birinci. olan yarışmacıya 1 ton, ikinci olan yarışmacıya 250 kilogram ve üçüncü olan yarışmacıya 200 kilogram kuru çay hediye edildi. Dereceye girenlere, kazandıkları ödüllerin sembolik çekleri sunuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel