Dünya silah devine Trabzon'dan silah ihracatı

Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Trabzon Silah Sanayi (TİSAŞ) A.Ş, geçen yıl yaklaşık 20 ülkeye 23 bin tabanca ihraç etti.En büyük alıcılar arasında ilk sırayı 16 bin tabanca ile Amerika Birleşik Devletleri alır

Dünya silah devine Trabzon'dan silah ihracatı

Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Trabzon Silah Sanayi (TİSAŞ) A.Ş, geçen yıl yaklaşık 20 ülkeye 23 bin tabanca ihraç etti.

En büyük alıcılar arasında ilk sırayı 16 bin tabanca ile Amerika Birleşik Devletleri alırken, şirket, üretiminin yüzde 90’nını ihraç ediyor.

Konuyla ilgili bilgiler veren TİSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdem, ağırlıklı olarak Zigana grubu ve Fatih 13 marka tabanca ürettiklerini belirterek ihraç ettikleri ülkelerin tabancaları kalite ve fiyat bakımından uygun olması nedeniyle tercih ettiğini söyledi. Bu yılın ilk tabanca sevkiyatını Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptıklarını ifade eden Erdem, “Fabrikamızda ağırlıklı olarak Zigana grubu ve Fatih 13 üretiliyor. Amerika pazarı için 1911 kod modelini üretiyoruz. Üretimimizin yüzde 90 ‘nı ihraç ediyoruz.

Yüzde 10’nu ise yerli pazarda tüketiyoruz. 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne 16 bin tabanca sattık. Genelde ihracatımızı ABD’ne yapıyoruz denilebilir. Bu ülkeyi Pakistan, Azerbaycan takip ediyor. Diğer satışlarımız ise Orta Afrika, Orta Amerika, Güney Amerika ülkeleri, Şili, Peru, Güney Afrika Cumhuriyeti olarak sayabiliriz. Ağırlıklı olarak sivil pazara satış yapıyoruz. 2013 yılında 26 bin tabanca satışı yaptık. Bunlardan 23 bin yurt dışı, 3 bin 400 kadarı ise iç pazar. Bunlar içinde en fazla tabanca satışımız ise ABD'ye oldu” dedi.

Tabancalarının tercih edilmesi nedenlerinin başında kalite ve fiyat geldiğini belirten Erdem, “Amerikan halkının bizim silahımızı tercih etmelerinin nedeni hem kalite hem de var fiyat olarak uygun olması. Bizim ayarımızda olan ülkelerden kalite olarak daha iyiyiz. Onun için Amerikan sivil pazarında özellikle Zig modeli tabancalarımız tutuluyor. 2014 yılının ilk sevkiyatını Amerika’ya yapıyoruz. Bugün itibariyle ABD’ye bin 150 tane, Kostarika’ya ise 300 adet tabanca gönderiyoruz. İhraç fiyatlarımız ise 220 dolardan 350 dolara kadar değişiyor” diye konuştu.

TABANCALARIMIZ SAVAŞ SİLAHI DEĞİL?

Ürettikleri tabancanın savaş silahı olmadığını belirten Erdem, “Bizim tabancamız savaş silahı değil. Bu silahlar sadece ülkelerin silahlı kuvvetleri ya da emniyet teşkilatlarında kullanır. Yahut yasak olmayan ülkelerde sivil pazarda kullanılır. Zaten satışlarımızı Türkiye Cumhuriyeti'nin izin verdiği Birleşmiş Milletleri'nin onayı olan, yasaklı olmayan ülkelere yapıyoruz. Kanun olarak bunun dışına çıkmamız mümkün değil. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bizim tabancamızı kullanıyor, onlarla ortak projemiz var. Türk silahlı Kuvvetleri'nin envanterin de de bizim ürettiğimiz tabancalar var. Zaman zaman farklı ülkelerde kısmı de olsa, emniyet teşkilatlarına silahlı kuvvetlere tabanca veririz. Bunun dışında ağırlıklı sivil pazara veriyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler