Doğu Karadeniz'in ihracatı arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) yetki alanında yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın ilk 5 ayında 629 milyon 636 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 16.4 artış yaşand

Doğu Karadeniz'in ihracatı arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) yetki alanında yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın ilk 5 ayında 629 milyon 636 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 16.4 artış yaşandığı belirtildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açkılama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yapılan ihracatın 629 milyon 636 bin 524 dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın bir önceki yılın aynı döneminde 541 milyon 156 bin 715 dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Bölgeden yapılan ihracatın yüzde 16.4 artış gösterdiğini vurgulayan Gürdoğan, ürün sıralamasında 256 milyon 901 bin 864 dolarlık tutarla fındık ve mamullerinin birinci, 169 milyon 479 bin 32 dolarla yaş meyve sebze ürünleri ikinci, 112 milyon 277 bin 42 dolarla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını kaydetti. Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Bölgeden gerçekleşen ihracatta iller bazında sırasıyla, Trabzon ihracatında yüzde 16.5, Rize ihracatında yüzde 19.9, Gümüşhane ihracatında ise yüzde 7.1 oranında artış görülürken, Artvin'den yapılan ihracatta yüzde 4.7 düşüş yaşanmıştır. Bölgemizden 2011 yılı ilk 5 ayında 84 ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, Gürcistan ve İtalya olmuştur.''

Bölge ihracatında yüzde 16.4 oranındaki artışa rağmen bu yıl yaş meyve sebze ihracatında düşüş yaşandığına dikkat çeken Gürdoğan, bunun en önemli nedeninin, Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta en önemli giriş kapısı durumundaki Sochi Limanı'nın kapatılması olduğunu belirtti.

Sochi Limanı'na alternatif olacak Adler (Imeretinsky) Limanı'nın yük trafiğine açılması konusunda Rusya Federasyonu üst düzey yetkilileriyle girişimlerde bulunulmasını isteyen Gürdoğan, bu limanın açılmasıyla Trabzon'dan tekrar tarifeli gemi seferleri başlayabileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel