Doğu Karadeniz'de ihracat atağı

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: ''2013 yılında ihracatımızı en az yüzde 6 artırmayı hedefliyoruz'' Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden yapılan ihracat 10 yılda 5 kat artarak 1 milyar 652 milyon 396 bin dolara yükseldi.    DKİ

Doğu Karadeniz'de ihracat atağı

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: ''2013 yılında ihracatımızı en az yüzde 6 artırmayı hedefliyoruz''

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden yapılan ihracat 10 yılda 5 kat artarak 1 milyar 652 milyon 396 bin dolara yükseldi. 
   
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yapılan ihracatın 2011 yılında 1 milyar 605 milyon 675 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, ''İhracatımız 2012'de ise Trabzon'dan 1 milyar 176 milyon 291 bin dolar, Rize'den 383 milyon 404 bin dolar, Artvin'den 87 milyon 424 bin dolar, Gümüşhane'den ise 5 milyon 277 bin dolar olmak üzere toplam 1 milyar 652 bin 396 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracatta bir önceki yıla oranla yüzde 3 artış yaşandı'' dedi. 
     
Bölgeden en çok ihraç edilen ürünlerin 717 milyon 923 bin dolarla fındık ve mamulleri, 351 milyon 515 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 312 milyon 409 bin dolarla madencilik ürünleri olduğunu dile getiren Gürdoğan, şöyle devam etti: 
   
''Bölgemizden 2012 yılında 108 değişik ülkeye ihracat yapıldı. İhracat yaptığımız ülke sayısı her geçen yıl artıyor. Çin'e, Güney Kore'ye, Hindistan'a ihracat yapıyoruz. Bu ülkelere ihracat yapmak önemli.
 
En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Almanya ve Fransa yer alıyor. Bölgemizden 2002 yılında 337 milyon dolar seviyesinde ihracat yapılırken, günümüzde bu rakam yüzde 400 arttı.Bölgemizden yapılan ihracat 10 yılda 5 kat artarak 1 milyar 652 milyon 396 bin dolara ulaştı.'' 
     
 -''2023'de 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz''-    
     
Gürdoğan, Trabzon'un 2011 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan iller arasında yer aldığını, bu unvanını 2012 yılında da koruyarak 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 15. il olduğunu söyledi. 
     
Bir önceki yıla oranla ihracatta yüzde 3 artış yaşandığını anımsatan Gürdoğan, ''İhracatta artış olması önemli ancak biz yüzde 3'lük artışı yeterli bulmuyoruz. Bu nedenle 2013 yılında ihracatımızı en az yüzde 6 oranında artırmayı hedefliyoruz.
 
Hem ihracat oranımızı hem de ihracat yapılan ülke sayısını artırma gayretindeyiz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bölgemizin 2023 yılı için 10 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu. 
   
Gürdoğan, 2012 yılında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke grubunun AB, eski doğu bloku ülkeleri, Asya-okyanus ülkeleri, Amerika ve Avrupa ülkelerinin yer aldığını belirtti.      
   
 -''Bölge ekonomisi ihracatla ayakta duruyor''-   
     
Doğu Karadeniz ekonomisinin en önemli ayağını ihracatın oluşturduğuna dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti: 
     
''İhracat bölge istihdamına büyük katkı sağlıyor. Bölge ekonomisi ihracatla ayakta duruyor diyebiliriz. Trabzon'un istihdam ve yatırım teşvikinden yararlanmaması ihracatçıyı olumsuz etkiliyor. Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımız, Sochi kapısının kapanmasının ardından düşüşe geçti.
 
Biz Güney Osetya'daki kapının açılmasını ve böylelikle yaşanan kaybı artıya dönüştürmek istiyoruz. Yeni açılan Kazbegi-Vehni Lars kapısı önemli ajantajları da beraberinde getirmiştir.
 
Bu kapı sayesinde ihraç ürünlerimiz Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan'a çok daha kısa sürede ulaşabilecek. Böylelikle söz konusu ülkelere taze meyve ve sebze getirebileceğimizi düşünüyoruz. Moskova'da yaş meyve ve sebzede Türk ürünlerine uygulanan karantinayı kaldırmak için kısa sürede üst düzeyde görüşmeler gerçekleştireceğiz.'' 
     
Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçıları potansiyel arz eden alternatif pazarlara yönlendirmek amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında Afrika'ya gitmek için Ekonomi Bakanlığı'na bildirimde bulunduklarını belirterek, ''Afrika'yı hedef ülkeler konumuna aldık. Büyük bir coğrafya olan Afrika'dan bölge iş adamlarına imkanlar çıkacağını düşünüyorum'' dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler