Doğu Karadeniz Dubai'de tanıtıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm merkezleri Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde düzenlenen ‘Arabian Travel Market 2013 Turizm Fuarı’nda tanıtıldı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yapılan tanıtıma katılan DOKA Yönetim Kurulu üyes

Doğu Karadeniz Dubai'de tanıtıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm merkezleri Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde düzenlenen ‘Arabian Travel Market 2013 Turizm Fuarı’nda tanıtıldı. 

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yapılan tanıtıma katılan DOKA Yönetim Kurulu üyesi ve Rize İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Gültekin, Arap Dünyası’nın Doğu Karadeniz Bölgesi’ne olan ilgisinin son dönemlerde ciddi anlamda arttığını söyledi. Gültekin “Turizm bölgemiz için önemli bir sektör. Bizde bölgemizin turizm alanında daha çok pay alabilmesi adına bu fuardayız. Gerçekten önemli olan Dubai Fuarı’nda DOKA’nın yer alması Doğu Karadeniz adına sevindirici. Biz bölge olarak yaz turizmi ile ön plana çıkmış bir bölgeyiz ama artık kış turizmi konusunda da ciddi argümanlarımız var. Bu potansiyelimizi burada tanıtmak Bölgemiz adına ciddi bir adımdır” dedi.
 
ARTAN TURİST SAYISINA KARŞIN KONAKLAMA SORUNU
Bölgemizde artan turist sayısına karşı konaklama alanında ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Gültekin, “İnşallah önümüzdeki dönemlerde iş adamlarımızın bölgemizde konaklama tesisi alanında yatırım yapmalarını sağlayacağız. Özellikle tur operatörlerini dinlediğimizde konaklama ile ilgili sıkıntılarının olduklarını dile getiriyorlar. İnşallah bu çözülürse bölgemizde turizm faaliyetlerinin daha üst seviyeye çıkacağına inanıyorum. Arap coğrafyası sıcak bir bölge, bizim bölgemizi tarif ettiklerinde, tabiri caizse cennetten bir yer diye tanımlıyorlar. Bölgemizden çok etkileniyorlar. Konaklama sorununu da çözersek turizmde büyük bir ilerleme kat edeceğimizden şüphem yok” şeklinde konuştu.
 
Bölgemize gelen Arap turist sayısının son yıllarda yüzde 116 civarında artış gösterdiğini dile getiren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, “Özellikle son yıllarda bölgemize gelen Arap turist sayısında ciddi bir artış oldu. Bizler de DOKA olarak Doğu Karadeniz Bölgemizi ziyaret eden Arap turist sayısını daha da artırmayı ve turizm talebini çok daha yükseklere taşımayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda ‘Arabian Travel Market 2013’ fuarına katıldık. Fuarda gördüğümüz ilgi ülkemiz ve Doğu Karadeniz Bölgemiz adına bizleri çok mutlu etti” diye konuştu.
 
DUBAİ FUARI DÜNYANIN 3. BÜYÜK FUARI
“Dubai Fuarı, Dünyası’nın 3.büyük fuarı. Arap coğrafyasına ulaşmak için burada olmak zorundasınız” diyen Genel Sekreter Kaldırım, şunları söyledi:
 
“Tanıtımın ne kadar önemli olduğunu fuar alanını gezince ülkelerin yaptığı hazırlıklardan ve katılımcı ülkelerden anlıyorsunuz. Özellikle bizim gibi yeşili bol, suyu bol, yaylası bol ülkelerin burada ciddi rekabet içinde olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla bizim de burada olmamız şart. Siz globalleşen Dünyada bir yerde olmazsanız, ülkenizi tanıtmazsanız başkaları kendi ülkelerini tanıtır. Siz kendi güzelliklerinizi Dünya piyasasına sunamazsanız, bunların hiçbir değeri olmaz. Ülkeye bir getirisi olmaz. Son yıllarda birçok tanıtım yaptık, ikili ziyaretler gerçekleştirdik. Bölgemizde 4 aylık olan turizm sezonu artık uzamaya başladı. Önceden Temmuz-Ağustos ayında gelen Arap turistler, artık Mart ayından itibaren bölgemize gelmeye başladı. Bu gelişmeler bölgemiz adına çok önemli gelişmelerdir.”
 
Tur operatörlerinin dile getirdiği konaklama sıkıntısına da değinen Genel Sekreter Kaldırım, “Fuarda tur operatörleri bölgemize yönelik taleplerin konaklama yetersizliğinden dolayı yarısına yakınını iptal etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Bölgemizde konaklama ile ilgili var olan sorunları aşabilirsek, Arap coğrafyasından gelen turist sayısının çok kısa sürede 2-3 katına çıkacağını düşünüyorum. Konaklama tesisleri ile iğli yatırımları çok hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz lazım. Girişimlerimiz sonucu Riyad-Trabzon, İsrail-Trabzon seferleri başlıyor. Şimdi hedefimizde Cidde-Trabzon ve Dubai-Trabzon seferleri var. Bu gelişmelerin kesin sonuç vermesi için konaklama sorununun çözülmesi şart” ifadelerini kullandı.
 
ARAP TURİSTLERİN TALEPLERİ GERİ ÇEVRİLİYOR
Doğu Karadeniz Bölgesi için kendilerine gelen Arap turist taleplerinin yüzde 50’sini konaklama tesisi yetersizliğinden dolayı geri çevirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Heysem Turizm ve Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Ayman Maslamani, bölgede var olan konaklama tesislerinin çoğaltılması gerektiğini, yaşadıkları sıkıntılardan dolayı kendilerinin de yer bulunması halinde bölgeye otel yapmayı düşündüklerini söyledi. Maslamani, Lübnan’dan Doğu Karadeniz Bölgesi’ne yapmayı düşündükleri charter seferlerini iptal etmek zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi.
 
Öte yandan her yıl çok sayıda Arap turisti ağırlayan Ortadoğu'nun en büyük turizm fuarında ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaşılan DOKA standında, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni tanıtıcı Arapça ve İngilizce hazırlanmış broşür, katalog ve CD dağıtıldı. 20 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde düzenlenen fuara 69 ülkeden 2 bin turizm firması ve 57 ulusal turizm organizasyon şirketi katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler