D.Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2013 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan ilk 11 ayında Rusya'ya gerçekleşen 1 milyar 417 milyon 482 bin 409 Dolar tutarındaki ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 4 oranında düşüş görüldü. Bu düşüşün 2013 yılında bölge ihrac

D.Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2013 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan ilk 11 ayında Rusya'ya gerçekleşen 1 milyar 417 milyon 482 bin 409 Dolar tutarındaki ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 4 oranında düşüş görüldü. Bu düşüşün 2013 yılında bölge ihracatının en önemli kalemlerini oluşturan yaş meyve sebze sektörünün Rusya piyasasında yaşamış olduğu olumsuzluklardan kaynaklandığı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölge ihracatında en fazla düşüş görülen sektörler yaş meyve sebze ile madencilik sektörleri olup, bu sektörlerden de yaş meyve sebze ihracatındaki düşüşün nedenleri sektörün en önde gelen pazarlarından olan Rusya Federasyonu piyasasında yaşanan sorunlar, ihracatçıların bu piyasada yaşamış olduğu sıkıntılar, ihraç süreçlerindeki maliyetlerin her geçen gün artış göstermesinin ihracat üzerindeki olumsuz etkileridir. Madencilik sektöründeki azalış ise dünya piyasalarındaki durgunluğa bağlı olarak ürün fiyatlarındaki düşüşler sektör ihracatında düşüşlere sebebiyet vermiştir. Madencilik ürünlerinde bir önceki yıla oranla miktar olarak daha fazla ürün ihraç edilmesine rağmen, ihraç fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak elde edilen dövizin düşük kalması, değer bazında ihracatımızın düşük kalmasına sebebiyet vermiştir” dedi.

Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve ve sebze ihracatlarında yaşanan düşüş için gerekli temasların yapılacağını belirten Gürdoğan, “Özellikle Rusya Federasyonu’nda yaş meyve sebze ihracatçılarının piyasada yaşamış oldukları olumsuzlukları bir nebze olsun azaltacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin Tuapse Liman Gümrüğü ile Vladikavkaz Verhni Lars Gümrüğünde uygulamaya başlaması sektör ihracatına olumlu katkı yaparak ihracatı tekrar artış trendine sokacağı, ancak özellikle Rusya’nın Krasnodar merkezli Güney Federal Bölgesinde çeşitli otoritelerin ihracatçılarımıza yapmış olduğu ağır baskılar kalkmadığı sürece ihracatçılarımız bu piyasaya güvenle bakması ve uzun vadeli yatırım yapması mümkün olamamaktadır. Bundan dolayı Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan ve her geçen gün serbest piyasa ekonomisi düzenine adapte olmaya çalışan Rusya Federasyonu’nun özellikle Krasnodar Bölgesi merkezli Güney Federal Bölgesinde bütün Kurumlarının, piyasa uygulamalarını ve hukuki süreçlerini de serbest piyasa kuralları ve gelişmiş ülke örneklerine uyumlaştırmak zorundadır. Bu yapılmadığı sürece ve çeşitli kesimlerden ihracatçılarımıza yapılan baskılar devam ettiği sürece bu bölgedeki ihracatçılarımız, piyasada kalıcı yatırımlar yapmaktan kaçınacaktır. Bundan dolayı özellikle Rusya Federasyonu piyasasına en fazla yaş meyve sebze ihracatının ve lojistik operasyonların Bölgemiz ihracatçıları tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle, Bölgemizden Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda yaşanan düşüşün önlenmesi amacıyla gerekli temaslarda bulunulması büyük önem ihtiva etmektedir” diye konuştu.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; 656 milyon 722 bin 903 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, 256 milyon 387 bin 664 dolar tutarındaki ihracatla da Yaş Meyve Sebze Ürünleri ürünleri ikinci sırayı ve 242 milyon 338 bin dolar tutarındaki ihracatla Madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldığı öğrenildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde 111 değişik ülkeye ihracat yapıldığı bildirilirken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve İtalya olduğu belirtildi. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 11, Gürcistan’a yönelik ihracatta yüzde 8 oranında düşüş yaşanmasına karşın Çin, İtalya ve Almanya’ya ihracatlar da önemli artışların yaşandığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel