Dershaneler kapanır Gençlik sokakta kalır

Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesi ile birlikte yurt genelinde bulunan dershaneler kapanacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren kapanacağını belirterek, öğretmenlerin Bakanlık sistemine entegre

Dershaneler kapanır Gençlik sokakta kalır

Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesi ile birlikte yurt genelinde bulunan dershaneler kapanacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren kapanacağını belirterek, öğretmenlerin Bakanlık sistemine entegre edilmesi için bir çalışma yapılacağını ifade etmesinin ardından Türkiye genelinde bulunan 10 binlerce dershane bundan sonra nasıl bir yol izleyecek merak konusu olurken bazı kuruluşların ise koleje döndüğü gözlemlendi. Haber61.Net muhabiri Şükrü Üçüncü, dershaneciliğin kaldırılması Türkiye Eğitim sistemine hazır olup olmadığını yerinde inceledi. Maraton Dershanesi Kurucu Müdürü Hasan Sağlam, Dershaneler kapanırsa mezun olan gençlik boş zamanlarında sokaklarda kalacağını ifade etti.

Üçüncü, “ Kaç yılında kuruldunuz kaç öğrenciye eğitim hizmeti verdiniz?”

Sağlam, “ 1993-1994 öğretim yılından beri dershanecilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bu süre içinde yaklaşık 15.000 öğrenci dershanemizden hizmet almıştır. Dershaneler MEB’e bağlı ve onun kanunları dahilinde vergisini de ödeyerek yöresine eğitim-öğretim hizmeti veren kurumlar olmuşlardır. Öğrencileri okul derslerine ve sınavlara hazırlarlar.”

Üçüncü, “Türkiye Eğitim sistemi dershanesiz eğitime hazır mı?”

Sağlam, ”Öğrenim gören öğrenci ve velileri, bu süre içinde bir durum değerlendirmesi yaptıklarında, neden okuduğu okulda bu hizmeti alamadıklarını söylüyorlar. Öğrenci bu konu bu kadar basit mi? Neden okulda böyle kolay anlayamıyoruz diyor. Bu gibi söylemlerden hareket edildiğinde dershanelerin kapatılması düşüncesinin doğru olmadığı ortaya çıkıyor. M.E. Bakanlığı’nın okullardaki eğitim sistemini ele alması gerekir. Öğrenci konuyu okulda öğrenirse neden dershaneye gelecek. Bu durumda öğrencisi olmayan dershaneler zaten kendiliğinden kapanacaktır.”

Üçüncü, “Dershaneler kapandığı gün sizce ne olur? Şöyle düşünün sabah dershane yok. Gençlerin durumu ne olur?”

Sağlam, “Dershaneler kapanırsa bu gençlik boş zamanlarında sokaklarda kalır. Büyük kentlerde, Doğ ve Güneydoğu’da gençlik sorunları artar. Bu yıl okuldan mezun olan bir genç üniversiteye yerleşemediyse, gelecek yıl nerede, nasıl üniversite sınavına hazırlanacaktır. O zaman merdiven altı yeni oluşumlar ortaya çıkacak, zaten çıkmaya başladı, sayıları dershane sayılarını geçecektir. Maliyet dershane ücretlerinin 5-10 katı olacaktır. Maddi imkanları yetersiz olanlar okuyamayacak, parası olanlar ön plana çıkacaktır. Bu durum, dershanelerin fırsat eşitliğini sağlayan kurumlar olduğunu da ortaya koymaktadır.

Üçüncü, “Dershanelerin kapansı aile ve çevre ekonomisini etkiler mi? Etkilerse nasıl etkiler?”

Sağlam, “Trabzon gibi sanayisi olmayan, dışarıdan pek geliri olmayan illerde dershaneler piyasayı canlı tutmaktadır. Bu çocukların yemek ve ulaşım masrafları dolmuşçu, cafe ve lokanta esnafının da iş hacmini arttırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin özel okul olmaları için teşvik yaptıklarını ve hizmet alacaklarını söylüyor. Bunun imkansız olduğunu basitçe hesapla örnekleyelim. Trabzon’da özel okul ücretleri yaklaşık 10.000TL’dir. Birçok özel okulun 200 civarında öğrencisi vardır. Alınan ücretlerle ancak dönüşebilmektedir. Devlet aldığı hizmet karşılığında 5000tl öğrenci başına ödeme yapsa, okul veliden de 5000tl alması gerekir. Kaldı ki devletin 5000tl ödeme yapması mümkün görülmemektedir. Veliler bu ücreti bir yıl değil, çocuğunun eğitimi boyunca her yıl ödemek zorunda kalacaktır.

Üçüncü, “ Son olarak Milli Eğitim Bakanlığının bu kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Sağlam, “ Dershanelerin kapanması ve özel okula dönüşmesi fikri bence yanlıştır. Devletin vereceği teşvik ve krediler bir müddet sonra geri ödenmeye başlayacaktır. Yeni açılacak dershanelere yılbaşından itibaren ruhsat verilmeyecek. Öğretimine devam edenlerin hakkı Haziran 2013 sonuna kadar sürecek açıklaması yapıldı. Dünyada dershaneciliğin yapıldığı birçok ülke vardır. Dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur. Bizim ülkemizde de yasakçı yaklaşımların azaldığı günlerde orta ve dar gelirli ailelerin fırsat eşitliğinden faydalanmasına engel olunmamalıdır. Dershaneler sistemden kaynaklanan eksikleri tamamlayan resmi kurumlardır. Dershaneler olmazsa üniversiteler boş kalmayacaktır. Ancak bilgi seviyesi düşük öğrencilerle üniversitelerde kalite düşecek, ciddi şikayetler olacaktır.

Bu habere yapacağınız yorumlar 11 Mart Salı günü haber merkezimiz tarafından okur görüşleri olarak yayınlanacaktır... 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel