Çiftçilere arı kovanı ve sera dağıtımı

 Artvin Valisi Necmettin Kalkan, "Eğer doğru planlama yapılırsa, Deriner Barajı, Artvin Barajı ve sonrasında Yusufeli Barajı ile bu bölgenin yılda 40 bin ton balık üretme imkanı vardır" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen "Organik Arıc

Çiftçilere arı kovanı ve sera dağıtımı

 

Artvin Valisi Necmettin Kalkan, "Eğer doğru planlama yapılırsa, Deriner Barajı, Artvin Barajı ve sonrasında Yusufeli Barajı ile bu bölgenin yılda 40 bin ton balık üretme imkanı vardır" dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen "Organik Arıcılık Projesi ve DOKAP-Tarım Seracılık Projesi Tarla Günü" projesi kapsamında 75 çiftçiye toplam bin 200 arı kovanı ile 12 sera dağıtıldı.
 
Seyitler köyündeki törene, Vali Kalkan, Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, bazı daire amirleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
 
Vali Kalkan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yakalamış olduğu gelişim ve dönüşümün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da desteklemeler ve geliştirdiği projelerle sürdürdüğünü belirterek, "2011 yılında Artvin'in aldığı doğrudan ve dolaylı destek, 17 milyon lirayı geçti. 2012 yılı sonu itibariyle bu rakamın 18 milyon lirayı geçeceğini düşünüyoruz. Artvin gibi 166 bin nüfusu olan, tarım arazisi de sadece yüzde 9 olan ve bunun büyük bir kısmında da çay ve fındık üretilen bir yer için 20 milyon liraya yakın bir destek oldukça önemli bir rakam" diye konuştu.
 
İl Özel İdaresi olarak bunun dışında kalmadıklarını ifade eden Vali Kalkan,
 
"Bu yıl İl Özel İdaresi bütçesinden ayırdığımız kaynakla Artvin'de arıcılık yapmakta olan çiftçi kardeşlerimize bin 200 adet arı kovanını törenle dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra geçen yıl yapılan seralara ilave olarak hem Borçka ilçesinde, hem de Artvin merkezde yapmış olduğumuz seraları da temsili olarak çiftçi kardeşlerimize teslim edeceğiz" dedi.
 
Artvin'in sınırlı tarım arazisine sahip olduğunu, yapılan barajların kentin önemli tarım arazilerini sular altında bıraktığını kaydeden Vali Kalkan, "Bu durum karşısında alternatif gelir kaynakları koymamız lazım ki geçmişten bugüne kadar olan göçü durdurup burada yaşayan çiftçi kardeşlerimizin yaşam standardını bir kademe daha yukarı götürelim. Baraj önemli bir gelir kapısıdır. Bugünden itibaren biz bunu balıkçılıkta uygun bir şekilde projelendirebilir ve organize edebilirsek, su altında kalan tarım arazilerinden kaybettiğimiz gelirin 4 katı gelir elde imkanına sahip olabiliriz. Eğer doğru planlama yapılırsa, Deriner Barajı, Artvin Barajı ve sonrasında Yusufeli Barajı ile bu bölgenin yılda 40 bin ton balık üretme imkanı vardır" diye konuştu.
 
Artvin'in doğası bozulmamış ender illerden biri olduğuna dikkati çeken Vali Kalkan, "Endemik bitki örtüsü açısından zengin bir kaynağa sahibiz. Sorunumuz küçük düşünüp bireysel davranmamız ve organize olamayışımız. Tek çatı altında toplanıp Artvin balını marka haline getirmeliyiz diye düşünüyorum" dedi.
 
Milletvekili Kışla ise Artvin'in sanayi, ticaret gibi bazı şeylerden mahrum olduğunu ancak doğal güzellikleri bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
"Turizm, Artvin için en önemli kalemlerden biri. Tarım ve hayvancılık da Artvin için hayati önem arz eden bir konu. Bu alanda bu güne kadarki alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım. Bugüne kadar Artvin'de kendimize yetecek kadar tarım yapıyorduk. Bunun devri geçti, güçlerimizi birleştirerek ticarete dönük hayvancılıkla uğraşmamız gerekiyor. Vatandaşımızın birçok alanda ticari mantıkla hareket etmesi lazım. Bu, kooperatifleştirmeyle ya da şirketleşme ile olur. Küçük olsun benim olsun mantığını bırakmak lazım. Güçlerimizi birleştirirsek, inanın bir proje bir ilçeyi kalkındırmaya yeter ve herkes de bundan payını alır."
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacıkamiloğlu, seracılık projesinin ana kaynağının DOKAP projesinden sağlandığını, 12 çiftçiye 200 metrekarelik seralar verildiğini ifade ederek, "83 bin lira ödenekle çiftçilerimizin hizmetine sunacağız. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla 111 bin liraya yaptırılan ve 75 çiftçimize 16'şar adet olmak üzere toplam bin 200 adet arı kovanını vereceğiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel