Çeşitlilik ve farklılıktan korkmamalıyız

 Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, toplumda çeşitlilik ve farklılıktan korkulmaması gerektiğini belirterek başarılı idarelerin sırrının toplumda bu birliği sağlamaktan geçtiğini söyledi. Prof. Attar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Çokluk

Çeşitlilik ve farklılıktan korkmamalıyız

 

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, toplumda çeşitlilik ve farklılıktan korkulmaması gerektiğini belirterek başarılı idarelerin sırrının toplumda bu birliği sağlamaktan geçtiğini söyledi.
 
Prof. Attar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Çokluk İçinde Birlik Olarak Yaşamak” konulu bir konferans, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Konferansa, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk, TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. 
 
İlgiyle takip edilen konferansta Prof. Attar, Anadolu coğrafyasının değişik dil ve dinleri bir arada tutan, hoşgörüye, sevgi iklimine dayalı felsefesini anlattı.
 
Türk milli kimliğinin “Çokluk İçinde Birlik” olarak yaşamaya dayalı olduğuna vurgu yapan Prof. Attar, Osmanlı Devleti’nin ve Türk-İslam kültürünün temel anlayışının da hoşgörüye dayalı olduğunun altını çizdi.
 
“Çokluktan birliğe gitmek, birlik oluşturmak bir marifettir” diyen Attar, başarılı idarelerin sırrının da toplumda birliği sağlamaktan geçtiğini kaydetti. 
 
Prof. Attar; “Çeşitlilik ve farklılıktan korkmamalıyız” 
 
Çeşitlilik ve farklılıktan korkulmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Attar, çok farklı dil ve dinleri başarılı bir şekilde bir araya getiren Osmanlı örneğini verdi. Osmanlı Devleti’nde farklı dinlerin ve cemaatlerin vecibelerini rahatça gerçekleştirmelerine imkân sağlayabilmek adına bütçesinden pay ayıracak kadar erdemli, asil bir yöneticilik anlayışına sahip olduğunu ifade eden Attar, günümüzde büyük devletlerin bu idarecilik anlayışını örnek aldığını anlattı.
 
Prof. Attar, bazı düşüncelerin aksine Osmanlının bu yapısı nedeniyle değil, başta iktisadi yapı olmak üzere dünyadaki bazı gelişmelere ayak uyduramaması nedeniyle dağıldığını söyledi.
 
Türk kültüründe monotip bir devlet yapısının hiçbir zaman oluşmadığını belirten Attar, bu farklılık ve çokluk içinde birliği sağlamak için de vatandaş sorumluluğuna özel bir atıf yaptı. 
 
“Biz devlet milliyetçiliği felsefesini topluma bir türlü anlatamadık” 
 
“Biz devlet milliyetçiliği felsefesini topluma bir türlü anlatamadık” diyen Attar, çokluk içinde birliğin sağlanmasının yolunu da şu şekilde çizdi: “Birlik kavramı, aynı ideal etrafında aynı yüksek değerleri hayata geçirmek için, aynı hedefe ilerlemektir. Birlik, farklılıklarımızı kucaklamak ama en nihayetinde farklılıklarımızı aşarak daha yüksek hedeflere doğru kanat açmaktır. Onun içindir ki birlikte yaşamak yalnızca farklılığa ve farklı düşüncelere saygı göstermekle yani hoşgörüyle mümkündür. Bilgelerimizin söylediği, işaret ettiği gibi; ‘Bir olalım-diri olalım-iri olalım’ ‘Birlik İçinde Çokluk’ bunu gerektirir. Çokluk içinde birlik vahdete giden yoldur. Bu yolda birliği sağlamak için de herkes elini taşın altına koymalıdır.”
 
 
Konferansın sonunda Vali Recep Kızılcık, kısa bir konuşma yaparak Rektör Prof. Aygün Attar’a teşekkür etti ve günün anısına plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel