ÇAYKUR kotayı acil kaldırmalı

MHP Trabzon eski milletvekili Nail Çelebi, Çaykur’un kotayı acil olarak kaldırması gerektiğini söyledi. Çelebi, "Bilindiği üzere hükümet tarafından yaş çay alım fiyatı kilogram başına 123 kuruş ve destekleme fiyatı kilogram başına 12 kuruş olarak açıklanm

ÇAYKUR kotayı acil kaldırmalı

MHP Trabzon eski milletvekili Nail Çelebi, Çaykur’un kotayı acil olarak kaldırması gerektiğini söyledi. Çelebi, "Bilindiği üzere hükümet tarafından yaş çay alım fiyatı kilogram başına 123 kuruş ve destekleme fiyatı kilogram başına 12 kuruş olarak açıklanmıştır. Doğu Karadeniz çay çiftçimizin ortalama çay yetiştirme bahçesi 5 dekardır ve dekara ortalama 1200 kg yaş çay almaktadır. Bir çiftçi 1 yıl boyunca yaklaşık 6 ton yaş çay üretmektedir. Tarım Bakanlığının belirlediği yaş çay maliyeti kilogram başına 2012 yılında 80 kuruş olup bu yıl %7 arttığı varsayılarak 86 kuruş olduğu ifade edilmektedir. Gerçekte üretim maliyeti bu rakamın çok üzerindedir. Açıklanan yaş çay alım fiyatı kg başına 123 kuruş ve destekleme miktarı kg başına 12 kuruştur. (Üreticinin destekleme –maliyet = Kazanç) formülüne göre üreticinin karı kilogram başına (135 kuruş-86 kuruş=49 kuruş) 49 kuruştur. Bu durumda çay üreticisinin eline bir yıl boyunca çay üretiminden maliyet çıktıktan sonra (6000 kgX49 kuruş=294.000 kuruş) ortalama 2940 lira para geçmektedir. 

 
Günümüz şartlarında 3000 lira ile bir hanenin 1 yıl boyunca geçinebilmesi mümkün değildir. Ayrıca tarımsal üretimin sürdürülebilirliği sağlanamayacaktır. Çaykur’un yaş çay alım kotası uygulamasından dolayı özel sektör çay alımları daha da düşük fiyattan gerçekleşmektedir. 
 
Çaykur’un acil olarak kotayı kaldırarak, üreticiyi tefecinin eline bırakmaması ve kilogram başına destekleme fiyatının 12 kuruştan 36 kuruşa yükseltmesi çay üreticisi çiftçimizi ve spesifik ürünümüz olan çay üretiminin sürdürülebilirliğinin devamını sağlamada bir nebze de olsun yardımcı olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel