Çay üreticisinin hali ne olacak?

 ÇAYKUR’a ait fabrikaların kapasitesinin yetersiz kalması üreticileri zorunlu olarak özel sektöre yöneltiyor. Bunun yanında en önemli sorunu bir türlü önüne geçilemeyen kaçak çay oluşturuyor. Piyasaların allak bullak olmasına neden olan kaçak çayın iç piy

Çay üreticisinin hali ne olacak?

 

ÇAYKUR’a ait fabrikaların kapasitesinin yetersiz kalması üreticileri zorunlu olarak özel sektöre yöneltiyor. Bunun yanında en önemli sorunu bir türlü önüne geçilemeyen kaçak çay oluşturuyor. Piyasaların allak bullak olmasına neden olan kaçak çayın iç piyasada pazarlanması en çok çay üreticilerini mağdur ediyor.
 
Yaş çay fiyatlarının özel sektörde tekel oluşturduğunu iddia eden Cevdet Yılmaz, "Özel sektöre ait fabrikalara verdiğimiz her 100 kilo yaş çay karşılığı 8 kilo kuru çay almaya mecbur tutuluyoruz. Buna karşı çıkan üreticiler ürününü satacak fabrika bulamıyor. Bize 14 TL’den verilen kuru çaylar piyasaya daha ucuza veriliyor. Üstelik yaş çay üreten vatandaşlara verilen çaylar yurt dışından kaçak olarak yurda sokulan çaylardan veriliyor. Bizden alınan çaylar ise piyasadaki müşterilere dağıtılıyor. Fabrikalar kaçak çay işinde yer alıyor" dedi. 
 
İDDİALAR KORKUTUYOR
 
İsmini vermek istemeyen ÇAYKUR çalışanı ise yurda kaçak olarak getirilen çayların imha edilmek yerine ihale ile tekrar işi yapan şahıslara satılarak iç piyasaya sürüldüğünü iddia ederek, "Kaçak çayda geçmiş yıllarda 20 bin tonlarda olan çay günümüzde 100 binler seviyesinde. Kaçak çayla mücadele edilememesi ise üreticiyi vuruyor. ÇAYKUR’un fabrikalarında sene sonu çaylar kalırken kaçak çay piyasada serbestçe satılıyor" dedi.
 
KOTA VE KAÇAK BİZİ BİTİRDİ
 
Bir ton gübre ile bir ton çay alınmadığını ifade eden Ekrem Uludoğan isimli Oflu çay üreticisi ise, "Gübrenin kilosu bin 200 TL çayı ise özel sektör 7.70 kuruşa alıyor. Fiyatlar daha da düşebilir. Bir ton çay bir ton gübre etmezken, aldığımızı işçiye, nakliyeye veriyoruz. Özellikle kaçak çay bizi perişan ediyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler