"Çay tarım alanları artırılsın"

RİZE Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de çay tüketiminin her geçen gün arttığını söyledi, gelecekte tüketimi karşılamayacağı öngörülen kuru çay üretimini artırmak amacıyla 300 metre ve üstünde kalan bölgelerde yeni çay tarım

"Çay tarım alanları artırılsın"

RİZE Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de çay tüketiminin her geçen gün arttığını söyledi, gelecekte tüketimi karşılamayacağı öngörülen kuru çay üretimini artırmak amacıyla 300 metre ve üstünde kalan bölgelerde yeni çay tarım alanları açılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Çay sektöründe 2014 yılının değerlendirmesini yapan Erdoğan, "Kaliteli, bereketli, üretici ve sanayicinin emeğinin karşılığını aldığı ve herkesin memnun kaldığı bir yıl oldu. Ayrıca bu sene üretime başladığımız beyaz çay sektöre yeni bir ivme kazandırdı. Beyaz çayla çay sektörü canlanma yaşadı. Üretimin çeşitlenmesi hem sektöre hem de üreticiye ayrı kazanç sağladı. Beyaz çayla yükselişe geçen çay sektörü için 2015 yılının altın yıl olacağını düşünüyorum" dedi.

2014 yılında 1 milyon 260 bin ton yaş çay işlendiğini ve 245 bin ton kuru çay elde edildiğini kaydeden Mehmet Erdoğan, "Bu üretimin yüzde 52’sini Çaykur, yüzde 48’ini de özel sektör gerçekleştirdi. Özel sektörde üretimin yüzde 49’u büyük, yüzde 39’u orta ve yüzde 12’si de küçük ölçekli fabrikalarda yapılıyor" ifadelerini kullandı.

YENİ ÇAY TARIM ALANLARINA İHTİYAÇ VAR

Ülkede çay tüketiminin her geçen gün arttığını ve bu artışın devam etmesi halinde üretilen kuru çayın ülke tüketimini karşılamayacağının öngörüldüğünü ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

"2015 yılı özel sektör stoklarına baktığımızda orta ve uzun vadede kuru çay sıkıntısı yaşanacağı aşikardır. Borsa olarak bu sorunun farkında olduğumuzu ve önleminin alınması gerektiğini ilgililere ilettik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, çay üretim bölgelerinde 300 metre ve yukarısındaki alanların çay tarımına açılması konusunda görüş bildirdik. Çayımızın organik üretime açılması ve kaliteli kuru çay üretiminin arttırılması amaçlanıyor. Bakanlık konuyla ilgili olarak Çaykur un yetkili olduğunu borsamıza ileti. Borsa ve Çaykur’un ortak çalışmasıyla 300 metre ve yukarısındaki alanların çay tarımına açılması çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanmasını hedefliyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel