Çay alımında rekor

Toplam 1 milyon 277 bin ton yaş çay alımı yapıldı

Çay alımında rekor
 ÇAYKUR ve özel sektör, Doğu Karadeniz yöresinde mayıs ayının ilk haftasında başlayan yaş çay alım döneminde, toplam 1 milyon 277 bin ton yaş çay alımı yaptı, bu alıma karşılık 245 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirildi.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaş çay alım sezonunun mayıs ayının ilk haftasında açıldığını, 10 Ekim itibariyle 3. sürgün alımlarının tamamlandığını söyledi.

Erdoğan, ÇAYKUR, özel çay fabrikaları ve sektörle ilgili iş kollarında yaklaşık 40 bin işçinin çalıştığını, 204 bin civarında üreticinin çay bitkisinin hasadı için emek verdiğini dile getirdi.

Yaş çayın Doğu Karadeniz tarımı için önemli bir ekonomik canlılık kaynağı olduğuna işaret eden Erdoğan, ürünün Rize için ise adeta can damarı niteliğinde bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"2016 yılı mayıs ayında başlayan yaş çay alım kampanyasını ekim ayının on günü içinde tamamlamış bulunuyoruz. ÇAYKUR ve özel sektör 2016 yılında yaklaşık 1 milyon 277 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi. Bu yaş çay karşılığında yaklaşık 245 bin ton kuru çay üretimi yapıldı. Bu rakam baktığımızda Türkiye'nin çay ihtiyacının tamamını karşılamıyor gibi gözükse de bazı özel fabrikalar az miktarda da olsa dördüncü sürgün çay üretimini gerçekleştiriyor. Bu alımlarla birlikte herhangi bir açık görünmüyor." 

Türkiye'de son iki yıldır kaçak çay ile mücadelenin ciddi boyut kazandığına dikkat çeken Erdoğan, "Kaçak çayın ülkeye girişinin önlenmiş olması nedeniyle Türkiye'de üretilen çay Türkiye'ye yeter vaziyette. İhracatımız ve ithalatımızla birlikte Türkiye'de çay sıkıntısı yok. Denk bir üretim ve denk tüketim göreceğiz 2017 yılı mayıs ayında üretime yeniden başlayıncaya kadar." dedi.

- ÇAYKUR'dan rekor alım

Son yıllarda ÇAYKUR'un hızla yükselen bir alım politikası izlediğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"ÇAYKUR bu yıl 687 bin ton civarında bir alım gerçekleştirdi. Bu ÇAYKUR tarihinin bir rekoru. Özel sektörde ise yaklaşık 590 bin tonluk bir alım gerçekleşti. Son yıllarda özel sektörde çok iyi bir yükseliş gösteriyor. Bazı özel sektörlerin dördüncü sürgün çayı aldığını da düşünürsek 50 bin ton daha bir yaş çay karşılığında üretim bekliyoruz. Türkiye'de üretilen çay Türkiye tüketimini karşılayacak. Ortalama bir üretim tüketim dengesi gerçekleşecek. Çok iyi bir sezon geçirdik." 

Erdoğan, çayın uluslararası bir marka olması için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da belirtti. Erdoğan, "Herkes biliyor. Eksikliklerin giderilmesi için yasal düzenlemeye fazlasıyla ihtiyaç var. Bununla ilgili çalışmalarda belirli bir noktaya gelmiştik.15 Temmuz ve sonrasında yaşanan süreç biraz tasarının hazırlanmasını askıda bıraktı. Üreticinin, sanayicinin, nakliye yapan çalışanın, nihayetinde tüketicinin hakkını koruyan bir yasal düzenleme yapıp ortaya koyabilirsek bundan sonra sektörde çok fazla sıkıntı yaşanmaz." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler