Canca Kalesine yol çalışmaları sürüyor

Gümüşhane İl Özel İdaresi, kent merkezine hakim bir tepede bulunan Canca Kalesine yol yapım çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Vank deresinden başlanan yol çalışmaları kırıcı yardımıyla devam ederken, yolun 5 metre genişliğinde yapıldığı bildi

Canca Kalesine yol çalışmaları sürüyor

Gümüşhane İl Özel İdaresi, kent merkezine hakim bir tepede bulunan Canca Kalesine yol yapım çalışmalarına devam ediyor. 

Geçtiğimiz aylarda Vank deresinden başlanan yol çalışmaları kırıcı yardımıyla devam ederken, yolun 5 metre genişliğinde yapıldığı bildirildi.
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Vali Dr. Yusuf Mayda’nın talimatı ve Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderilen ödenekle başlanan çalışmanın yaz aylarına kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi. Akdoğan, bölgenin oldukça dik ve kayalık olması nedeniyle çalışmanın yavaş ilerlediğini belirterek, şehre hakim noktada ve bin 580 metre rakımda bulunan kalenin turizme kazandırılması açısından yolun önemine vurgu yaptı.
Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinin turizme kazandırılması ve bölgedeki kayak merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte bölgenin yakınındaki kalenin buraya entegre olacağını ifade eden Akdoğan, tarih, turizm ve sporla iç içe olan bölgenin ve yapılan yolun önemine değindi.
 
Yolun bitmesinin ardından kalenin restorasyonu için de bir engel kalmayacağını dile getiren Akdoğan, tüm çalışmalar bittikten sonra toplam uzunluğu 2 kilometre olan yolun kullanıma sunulacağını kaydetti.
 
CANCA KALESİ
 
Kaleye Vank köyünden ve Kale deresi denilen vadiden gidilir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu kaleden bahis etmektedir. Trabzon, Türkler tarafından 1461 yılında fethedildiğinde Kral kızının bu kaleye sığınarak hazineyi saklayıp, öldüğünde nakledilen rivayetler arasındadır. Kale, doğu-batı istikametinde arka, arkaya üç bölümden teşekkül etmiştir.
 
Çevresi 1,50 metre kalınlığındaki burçlarla takviye edilmiştir. Kalenin girişi batıdan açılmış olup, batıdaki birinci duvarı geçtikten sonra küçük bir alana ulaşılır. Burada 4,10 x 4,10 metre boyutlarında bir sarnıcı bulunmaktadır. Büyük ölçüde sağlam olan sarnıcın üst örtüsü kısmen yıkılmış, içten ve dıştan sıvanmıştır. Buradan ikinci bir kapıyla Kalenin doğu bölümüne ulaşılır. Bu alanda Kuzey köşesindeki kayaların üzerine oturtulmuş küçük bir şapel vardır. Sağlam kalan duvarlar üzerinde fresko tekniğinde yapılmış, Hıristiyan Azizleri olduğu tahmin edilen resimler vardır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler