Çakıroğlu Gümrükçüoğlu'na Maraş'ı sordu

MHP Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Grup Başkanı Davut Çakıroğlu Maraş Caddesi’nin trafiğe kapatılması ile gündeme gelen şehrin trafik sorununun çözümü ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na sorular yöneltti.Çakıroğlu

Çakıroğlu Gümrükçüoğlu'na Maraş'ı sordu

MHP Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Grup Başkanı Davut Çakıroğlu Maraş Caddesi’nin trafiğe kapatılması ile gündeme gelen şehrin trafik sorununun çözümü ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na sorular yöneltti.

Çakıroğlu, Gümrükçüoğlu'nun yapması gerekenler ve  açıklık getirmesini istediği soruları , ilgili kanun maddeleri ile birlikte gündeme getirdi.

Çakıroğlu'nun açıklaması şöyle;

3194 sayılı kanun

Otoparklar

MADDE 37- İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçlar göz önünde tutularak lüzumlu otopark yerleri ayrılır. Otopark ihtiyacı bulunan bina ve tesislere lüzumlu otopark yeri tefrik edilmedikçe yapı izni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.

Kullanma izni alındıktan sonra otopark yeri, plana ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak başka maksatlara tahsis edilemez. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket edildiği takdirde, ilgili idarece yapılacak tebligat üzerine en geç üç ay içerisinde bu aykırılık giderilir. Mülk sahibi tebligata rağmen müddeti içerisinde gerekli düzeltmeyi yapmaz ise, belediye encümeni veya il idare kurulu kararı ile bu hizmet ilgili idarece yapılır ve masrafı mal sahibinden tahsil edilir.

3194 Sayılı Kanun’a aykırı hareket eden Belediye mi, yoksa vatandaş mı suçlu?

3194 Sayılı İmar Kanununa dayanılarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca hazırlanıp, 01.07.1993 gün ve 21624 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Otopark Yönetmeliği” nin 4 üncü maddesinde, binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanmasının esas olduğu;  ancak, bunun mümkün olmaması halinde ilgili belediyece yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek otopark bedelinin alınacağı, 10 uncu maddesinde, bu otopark bedellerinin kamu bankalarından birinde açılacak otopark hesabına yatırılacağı, 11 inci maddesinde,  otopark hesabında toplanan meblağın otopark tesisi  için gerekli arsa alımları ile bölge ve genel otoparkların  inşasından başka bir amaçla kullanılamayacağı, bu hesapta toplanan paranın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının İçişleri Bakanlığınca denetleneceği, kurala bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca, otopark hesabında toplanan para üzerinde belediyelerin  başka bir amaçla tasarruf hakkı bulunmamakta ve paranın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetlemekle İçişleri Bakanlığı görevli bulunmaktadır.

Otopark  hesabında bulunan para, kamu hizmeti olan otopark yapımına tahsisli olması nedeniyle bu amaç dışında kullanılması mümkün değildir.

Trabzon Belediyesi  Meclis  Denetim Komisyonunun 24.03.2010 tarihli 2009 yılı Meclis Denetim komisyonu raporunun 5 inci maddesinin 5 inci fıkrasında “ Belediyenin 2009 yılı banka hesabında toplanan 1.2 milyon TL. otopark gelirinin otopark yönetmeliğinin 11. maddesine aykırı bir şekilde kullanılmaması”,

30.03.2011 tarihli 2010 yılı Meclis  Denetim  Komisyonu  raporunun  5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında                    “ Belediyenin 2010 yılı banka hesabında  toplam 1.888.916 TL. otopark gelirinin otopark yönetmeliğinin 11 inci maddesine aykırı bir şekilde kullanılmaması”,

29.03.2012 tarihli 2011 yılı Meclis Denetim  Komisyonu raporunun 5. Maddesinin 3. Fıkrasında “Belediyenin 2011 yılı banka hesabında bulunan 2.079.975 TL.otopark gelirinin otopark yönetmeliğinin 11. maddesine aykırı bir şekilde kullanılmaması”,

29.03.2013 tarihli 2012 yılı Meclis Denetim Komisyonu raporunun 5. Maddesinin 2. Fıkrasında “ 2012 yılı banka hesabında bulunan 902.261,10 TL. otopark gelirinin otopark yönetmeliğinin 11. maddesine aykırı bir şekilde kullanılmaması” şeklinde kayıt altına alınmıştır.

1- Otopark Yönetmeliği hükümleri uyarınca 2009-2012 tarihleri arasında toplanan 6.071.152,10 TL. ile 2013 yılı yılbaşından bugüne kadar  toplanan paraların bölge otoparkları ve genel otoparklar tesis edilmesi için harcanıp harcanmadığı, harcanmışsa hangi genel otopark ve bölge otoparkları için harcandığı?

2- Otopark Yönetmeliği 10. maddesi uyarınca otopark hesabında toplanan otopark bedelleri, otopark tesisi için gerekli arsa alımları ile bölge ve genel otoparkların inşası dışında başka amaçlarla kullanılmış mıdır?

3- Otopark hesabı hangi kamu bankasında açılmıştır? 2009-2013 yılları arasında bu hesapta toplanan meblağdan ne kadar faiz geliri elde edilmiştir.?

4- Trabzon’un mevcut ve gelecekteki şartları ve ihtiyaçları gözönünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen bölge otoparkları ve genel otopark yerleri belirlenmiş midir?

5- Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediyece karşılanması zorunludur.Otopark bedeli ödeyen ve bölge ve genel  otoparklardan ücretsiz  yararlanma hakkı bulunan kaç kişiye,  binanın hangi bölge veya  genel otoparktan yararlanacağı bildirilmiştir?

6- Otopark hesabında toplanan meblağ, belediyece hazırlanacak sarf belgesi , verilen emri ve hakediş raporuna göre belediyenin yazılı talimatı üzerine ilgili bankaca hak sahibine ödenir hükmüne uyulup uyulmadığı?

TBMM nin Dilekçe Komisyon Genel Kurul Karar Cetveli Sayfa 22’ ye göre gelirlerin kanuna uygun harcanmadığı tespit edillmiştir

 Bahse konu toplam 7.896.606,00TL nin kuruşuna kadar kanunun gösterdiği yere harcanmaması bir yana bu gelirlerin dışında oluşabilecek trafik sorunu önceden öngörülerek bütçede gerekli pay verilmeliydi. Sokağın trafik akış yönünün değiştirilmesi, EDS ile takip edilmesi sorunun birkaç ay konuşulmasının önlenmesinden öteye geçmeyecektir. Gelişmiş ülkelerde gerekli tüm önlemler alındıktan, gerekli hizmetler sunulduktan sonra ceza müessesesi çalıştırılır. Aksi halde  öngörülen trafik sorunlarını çözüme kavuşturacak planlı icraatlarlarla hareket edilmemesinin sonucu olarak vatandaş suçlanamaz ve cezalandırılamaz. Bir kaç gündür basında yer aldığı gibi ‘’ Başkan ne derse o, Başkan son noktayı koydu ‘’ ifadeleri ile sorun çözülemez. Şehrin 1. Önceliği otoparklardır. Kaynağı da hazırdır.

Meclis üyesi sıfatımın dışında şehrin yaşayanı olarak, Sayın Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yukarıdaki konularla ilgili kamuya açıklama yapması gereğini hatırlatmak isterim.

Saygı ve Selamlarımla

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel