Bürokratlar Trabzon'u konuştu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Maalesef, geçmişten bugüne kadar gelen ve ciddi bir sorun olarak karşımızda duran gecekondulaşma meselesinin, bir takım siyasi hesaplar ve rant karşılığında üstü örtüldü''

Bürokratlar Trabzon'u konuştu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Maalesef, geçmişten bugüne kadar gelen ve ciddi bir sorun olarak karşımızda duran gecekondulaşma meselesinin, bir takım siyasi hesaplar ve rant karşılığında üstü örtüldü'' dedi.

Vardan, MÜSİAD Trabzon Şube Başkanlığının ev sahipliğinde Novotel'de düzenlenen, ''İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, MÜSİAD olarak kuruldukları günden bu yana reel sektörün sorunlarını gündeme taşıdıklarını, çözüm önerileri ürettiklerini ve sektörle ilgili analiz yaparak gerek hükümete, gerekse iş dünyasına yol haritası geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yaptıkları tüm çalışmaları, hazırladıkları tüm raporları, sadece bir grubun veya bir kesimin değil ama tüm ülkenin menfaatlerini gözeterek yaptıklarını ifade eden Vardan, ''Bu amaçla bünyemizde bulunan yaklaşık 15 bin firmayı, sektörlere ayırdık. Sektör kurullarını oluşturduk ve sektörel sorunları gerek İstanbul istişare toplantıları, gerekse bugünkü gibi Türkiye istişare toplantılarıyla tartışarak, sektör bazında çözüm önerileri geliştirmeye çalışmaktayız. Ayrıca konuya ilişkin raporlar hazırlamaktayız'' diye konuştu.

     -''BÜYÜK ŞEHİRLER KONTROLSÜZ BÜYÜDÜ''-

Vardan, Türkiye'de 60 yılı aşkın zamandır devam eden sanayileşme süreci göçle birleşince, büyük şehirlerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Zaman zaman büyüme, doğru bir şekilde öngörülemedi. Zaman zamansa büyümeye karşı ihtiyaç duyulan yeteri sayıda konut inşa edilemedi. Bunun sonucu olarak ise hepimizin bugün serzenişte bulunduğumuz gecekondulaşma ya da çarpık kentleşme ile karşı karşıya kalındı. Maalesef, geçmişten bugüne kadar gelen ve ciddi bir sorun olarak karşımızda duran gecekondulaşma meselesinin, bir takım siyasi hesaplar ve rant karşılığında üstü örtüldü. Bunun sonucunda, ülkemizin birçok şehrinde kalitesiz, esneklikten yoksun, düzensiz ve çarpık, yaşam standardı düşük çok sayıda yapı stoku oluştu. Üstüne üstlük, depreme de dayanıksız olan bu yapılar, estetiklik bir yana, insan sağlığı açısından da gerçek anlamda büyük bir tehlike arz etmektedir.''

Bu binalarda milyonlarca kişinin yaşıyor olmasının ise başlı başına anlaşılmaz bir durum olduğuna dikkati çeken Vardan, ''Sonuçta, bu duruma ilişkin gereken tespitlerin acilen yapılması ve kentsel dönüşüm yasasının etkili bir şekilde uygulanarak ülkemize yakışır yenileme çalışmalarının başlatılması, sözü edilen bu süreçte oldukça önemlidir. Aslında kentsel dönüşüm, bir kentin gelişimine katkı sağlamaktır. Yaşam alanlarını, toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele almaktır. Yeni, düzenli, sağlıklı ve güzel görünümlü yaşam mekanlarına ulaşmaktır'' dedi.

Vardan, kentsel dönüşümün, bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi, elverişsiz şartlarda yaşayan kişilerin daha yaşanabilir mekanlara kavuşturulması ve sosyal dışlanmışlığın azaltılması olduğunu ifade ederek, ''Fakat bu süreçlerin çok iyi yönetilmesi, yerlerinden ve alışkanlıklarından olan kişilerin durumlarının iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için de ilgili yerel halkın aktif katılımı sağlanarak, karar alma süreçlerinde hep birlikte hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.

     -TRABZON VALİSİ KIZILCIK-

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon'da 4 kentsel dönüşüm projesi uygulandığını belirterek, ''Bugün bir defa daha, devletin kendi insanını hangi koşullarda yaşamaya mahkum veya müsaade ettiğinin örneklerini ve bu çerçevede hangi koşullarda yaşatmak istediğinin de gayretini hep beraber görmüş olduk'' dedi.

Kentsel dönüşümün sadece evlerin, yeni sosyal konutların yapılması, ticari hayatın o bölgede canlandırılması olmadığını ifade eden Vali Kızılcık, şunları söyledi:

''Benim anlayışıma göre özellikle 'uzun yıllar eskidir, bir an önce kurtulunması gereken yapılardır' gözüyle yaklaşılan belirli alanların tekrar hayata kazandırılması, yaşam alanları ve tarihi kültürel değerler olarak insanlığın hizmetine sunulması anlamında da son derece önemlidir. Trabzon'umuz 4 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. 4 bin yıllık geçmişi olan şehirde çeşitli medeniyetler kuruldu bir kısmı yok oldu. Ama o değerlerin tekrar yok olmaya yüz tutulanların, insanlığın hizmetine sunulması ve böylece aynı zamanda kendine güvenen geçmişi ile barışık tüm medeniyetleri kuşatan ve geleceğe daha kendine güvenerek bakan bir medeniyeti oluşturabilmek için de önemli çabaları yürütmemiz gerekiyor.''

     -TRABZON BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜOĞLU-    

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kentsel dönüşümün, bugün Türkiye'nin ve dünyadaki bütün ülkelerin önemli ve büyük bir derdi olduğunu söyledi.

Türkiye'de TOKİ'nin yaptığı çalışmaların bir başarı öyküsü değil, başarı destanı olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, ''Eğer TOKİ bu ülkede iş adamlarıyla beraber 100 lira, 200 lira taksitle konut edindirebiliyorsa, gecekondulaşmanın önüne geçilebilecek en büyük, popülist davranmanın önüne geçecek en önemli adımdır. Dünyanın başka ülkelerinde bunun olduğuna inanmıyorum'' dedi.

Gümrükçüoğlu, kentsel dönüşümle büyük yararlarla yaşanılabilecek şehirler oluşturulduğunu ifade ederek, ''Bunun lokomotifi TOKİ ve siyasi iradedir. Gelinen noktada TOKİ artık, bu kentlerde kendi içinde tarihi dokusuna uygun restorasyon aşamasına gelmiş ve onu sürdürmeye başlamıştır. Bu konuda ileri zamanlarda şehirlerimiz, ülkemiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız da çok büyük mesafe alacaktır'' diye konuştu.

MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ise Türkiye'nin 2000'li yılların başında kentsel manada yaşadığı değişim, dönüşüm, gelişim trendi ile Trabzon'un paralel büyüyemediğini, önemli değişim sürecine ayak uyduramadığını ve bunun Trabzon'un şanssızlığı olduğunu söyledi.

Trabzon'u dünyaya açacak olan GAP-Trabzon demiryolu projesi bulunduğunu anımsatan Sarı, şunları kaydetti:

''Mutlaka ve mutlaka demiryolu Trabzon'a gelecektir. Fakat bizler bugünden liman bağlantılarını, depolama alanlarını ve istasyonlarını belirlemeliyiz. Liman çerçevesinde yapılacak kentsel dönüşümleri bu doğrultuda planlamak gerekmektedir. Demiryolu ile Trabzon kavuştuğunda tüm yerleşim planları bu ağın gidişatına göre yeniden şekillendirecektir. İş odur ki, biz bu planları bugünden yapmalı ve makro formlara dahil etmeliyiz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler