Bunlar Rize'nin Pisa kuleleri

Rize’nin Gündoğdu Beldesi sınırları içerisinde bulunan eğik binalar İtalya’nın tarihi Pisa Kulesi’ni andırıyor.Rize’nin Gündoğdu Beldesi Taşlıdere Mahallesi’nde bulunan bazı binalar zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği için zamanla değişik yönlerde doğru

Bunlar Rize'nin Pisa kuleleri

Rize’nin Gündoğdu Beldesi sınırları içerisinde bulunan eğik binalar İtalya’nın tarihi Pisa Kulesi’ni andırıyor.

Rize’nin Gündoğdu Beldesi Taşlıdere Mahallesi’nde bulunan bazı binalar zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği için zamanla değişik yönlerde doğru eğilmeye başlamış. Binaların tabanları ile tavanları arasındaki mesafeye bakıldığında binalardaki eğiklik gözle görülebiliyor. İtalya’nın tarihi Pisa Kulesi’ni andıran binalar görenleri ürkütürken bina sakinlerinin içi rahat.

Bina sakinleri her ne kadar binalarda eğiklik olsa da binaların yıkılmayacağını, sağlam olduğunu düşünüyorlar. Binalar kadar binalardaki eğilmeyi durdurmak için alınan önlemlerde dikkat çekiyor. Binaların eğildiği yönlerdeki balkonların içerisinden geçirilen çelik borular zemine sabitlenmiş.

Eğik binanın zemininde iş yeri bulunan Cevdet Yıldırım ise “Korkmuyor musunuz ?” sorusuna cevap olarak, “Bunlar otuz yıllık bina. Tehlike teşkil etse de şuan için yapabileceğimiz bir şey yok. Yaradanın verdiği ömrü ondan başkası alamaz. Başbakanımızın da dediği gibi ne bir saat önce ne bir saat sonra” dedi.

Binaların zamanla ne kadar eğildiği ise basit bir deneyle fark edilebiliyor. Düz zemine bırakılan her hangi bir yuvarlak cisim kendiliğinden hız alarak binanın eğildiği yöne doğru kayıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız ise binaların yaklaşık 25 yıl önce inşa edildiğini belirterek, “O dönemlerde zemin etüdü yapılmadan inşaat izni veriliyordu. Bu binalar da böyle yapılmış. Ancak artık zemin etitü yapılmayan hiçbir binanın inşasına izin verilmiyor. Bu binalarda incelemelerde bulunduk. Mühendislerin verdiği raporlara göre yıkılma tehlikesi bulunmuyor. Ancak zamanla böyle bir tehlike olursa binalarda güçlendirme çalışması ve boşaltılmaları söz konusu olur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler