Bu sezon balık beklenileni veremedi !

1 Eylül’de sona eren av yasağı ile birlikte ‘Vira Bismillah’ diyen Karadenizli balıkçılar bu sezon balıktan bekledikleri verimi alamadı. Karadeniz sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan hamsinin bu sezon ince olmasından hem balıkçılar hem de vatanda

Bu sezon balık beklenileni veremedi !

1 Eylül’de sona eren av yasağı ile birlikte ‘Vira Bismillah’ diyen Karadenizli balıkçılar bu sezon balıktan bekledikleri verimi alamadı. Karadeniz sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan hamsinin bu sezon ince olmasından hem balıkçılar hem de vatandaş şikâyetçi olurken, Trabzon’da mezgitin kilosunun 3 liraya düşmesine rağmen vatandaşlar mezgite rağbet göstermiyor.

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, balığın bu sezon ince olduğunu belirterek, “Palamut oldu ancak palamutun balıkçıya fazla bir katkısı olmaz” dedi.
Mutlu, hamsinin 3-4 senede büyüdüğünü ve bu nedenle hamsinin ince olduğunu ifade ederek, “Belli dönemlerde de ince hamsinin olması doğaldır. Bu seneye tesadüf etti. Bu sezon çok kötü geçiyor. Kalkan balığı tezgahlara çok az gelen bir balıktır. 3 sezonda kalkan balığı tezgahlara 1 ton bile gelmez. Kalkan tadımlık bir balıktır.
 
Kalkan balığını küçük balıkçı tutuyor büyük balıkçı kalkan balığını tutmaz. Palamut bu sezon balıkçıyı kalkındıramadı, piyasada çok kötüydü. Balık unu ve yağı fabrikaların bir şekilde çalışması gerekiyor. Ama ince balığın da tutulması gerekiyor. Önceden Gürcistan’a 20 tekne gönderirdik ama bu sezon 5-6 tekne gitti” diye konuştu.
 
“BALIKÇI ESNAFI BALIĞIN İNCE OLMASINDAN ŞİKAYETÇİ”
 
Trabzon’un Moloz mevkiinde bulunan balık tezgahlarında hamsi olmazken, çupra, levrek, mezgit ve alabalık satışı sunuluyor. Balıkçı esnaflarından Rızık Balıkçılık'ın sahibi Mehmetcan Örseloğlu, balığın olmadığını ve istavritin de tezgahlardan kaybolmak üzere olduğunu söyledi.
 
Balıkta büyük bir sıkıntının olduğunu kaydeden Örseloğlu, “İlerleyen bölüm neyi gösterir ona da bir şey söyleyemeyiz. Ama şuan görüntüde balık yok. Tezgahlarda levrek, çupra, alabalık, uskumru ve mezgit var. Talep var ama balık az. Vatandaşta ister istemez balığın iyisini istiyor. Ama şuan öyle bir kapasite yok. Denizde böyle bir şey yok. Bu sene hamsi beklenene vermedi ama bu doğaldır. Bu sene palamutçuluk çok bol. Çinekop ve sarıkanat boldu. Vatandaşların en çok sevdiği balık hamsidir” şeklinde konuştu.
 
Denizdeki kirlilik oranlarının balığın yok olmasına neden olduğunu ifade eden balıkçı Örseloğlu, “Deniz’in kirlilik oranları, suların deniz e boşaltılması bu kimyasallar zamanla balıkların yok olmasına neden oluyor. Eski zaman balıkçılıkla bu zamanın arasından çok büyük fark var teknoloji zamanla gelişiyor. Denizlerdeki kirlikler balığın doğasını etkiliyor. Kontrollü bir denetim olmadığı için balığın yuvalarını dağıtıyorlar. Su ürünleri balıkçılığa nazaran tam bir denetim yapmıyorlar.
 
Küçük hamsinin tutuluyor. Bu çok yanlış bir şey balığın yok olmasına neden oluyorlar. Vatandaş parayı verirken acımadan ben iyi bir balık alıyorum demesi önemli. Onun için denetimlerin limanlarda yapılması gerekiyor. Vatandaşlar geldiğinde balığın inceliğinde şikayet ediyorlar. Şuan tezgahlarda kalkan balığı yok zaten kalkanında mevsimi değil. Mayıs ayında kalkancılık bol olur. Kalkanı genellikle kimse tutmak istemiyor.
 
Kalkan geç yetişen bir balık. Şuan ki mevsim hamsinin mevsimi ama hamsi yok yarın ne olur onu bilemeyiz. Ama şuan ki görüntü de bu yok. Sezon yakında kapanacak. Herkes bu sezon hamsinin olmayacağına inanıyor. Mezgit 3 ve 5 lira arasında değişiyor. Yerli mezgit var.
 
Oltacılıkla beraber tutulanı da var ancak onun kilosu ise 10 ve 20 lira arasında oluyor. Levrek ise 8 ve 12 lira arası gidip geliyor” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan, tezgahlarda bulunan balıkçılar fiyatları ise şöyle: 
Mezgit 3-4 lira, çupra 10 lira, levrek 8-10 lira, deniz somonu 7 lira arasında değişiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler