'Bu şansı iyi değerlendirmeliyiz'

Trabzon SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, Trabzon'un kayıtlı istihdamda Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Halcı, Trabzon'un sanayisi oturmamış bir şehir olmasına rağmen OECD ülkelerinin rakamlarına yakın bir rakamda olmasının çok sevindirici bir g

'Bu şansı iyi değerlendirmeliyiz'

Trabzon SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, Trabzon'un kayıtlı istihdamda Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Halcı, Trabzon'un sanayisi oturmamış bir şehir olmasına rağmen OECD ülkelerinin rakamlarına yakın bir rakamda olmasının çok sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından uygulanan AB ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen 'TR-83 ve TR-90 Bölgelerinde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında Trabzon'da yapılan 'Kayıtlı İstihdamın İşletme Yönetimine Etkisi' konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Trabzon SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenin, çalışanın bir çok hakkını gasp ettiğine dikkat çekti. Trabzon'da yaklaşık 13 bin işveren bulunduğunu hatırlatan Halcı, "Trabzon şehir olarak sanayisi oturmuş bir şehir değil. Ama ona rağmen kayıt dışı istihdam Türkiye ortalaması olan yüzde 43'lerin çok altında bulunuyor. Trabzon'da kayıt dışı istihdam yüzde 20'nin altında bulunuyor. Bu rakam OECD ülkelerinin rakamlarına yakın bir rakam. " dedi.

Trabzon'da kayıtdışı istihdamın Türkiye ortalamasının altında olmasının 3 sebebi olduğunu savunan Halcı, "Birincisi, Trabzon son çıkan teşvik yasasından çok iyi bir şekilde faydalandı. İşletmelerimiz teşvik yasası sayesinde kayıt dışı çalıştırdıkları çalışanlarını kayıt altına aldılar. Böylelikle hem çalışanları kayıt altına girmiş olup sosyal haklardan yararlanma şansı buldu, hem de işveren çalışanına düşük prim ödedi. İkincisi; SGK Trabzon Müdürlüğünde çalışan personelimizi işi seven, eğitimli bir ekip, işvereni sürekli bilgilendiriyor. Kurumuza gelen ihbarları çok iyi değerlendirip en geç 48 saat içinde ulaşıyoruz. Kayıt dışıyla ilgili gelen ihbarlarda kimseye taviz vermiyoruz. Üçüncü olarak da Trabzon esnafı, girişimcisi bu konuda bilinçli hareket ediyor. Trabzon işvereni; 'korkulu rüya görmektense uyanık kalalım' istiyor. " diyor.

KASİF'i de kutlayan Halcı, "Böyle bir proje ve kayıt dışı istihdamla mücadele ettiği için kutlamak istiyorum. Devletimizin kayıt dışı istihdamla mücadelesine destek veriyorlar, kendilerini kutluyorum. " açıklamasında bulundu.

REİS: İŞVERENLER DAHA ŞEFFAF VE HASSAS OLACAK

KASİF Başkanı Osman Reis, değişen Türk Ticaret Kanunu ile artık işverenlerin daha şeffaf ve hassas olmaları gerektiğini savundu. 'Yeni Türk Ticaret Kanunu ile beraber işletmelerimizi eski alışkanlıklarımızla yönetmemiz mümkün değildir' diyen Reis, "Yeni dönemde her şey daha şeffaf ve kayıt altında olacak. 'BASEL II' kriterleri uygulanmaya başlayacak. Biz de iş dünyası olarak kendimizi yaşanan bu değişime uydurmalıyız. Eğer anlayışımızı değiştirmesek yaşama şansımız azalır. Kendimizi yenilememiz ve geleceğe hazır olmamız açısından son çıkan vergi barışı da bizim büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu şansı iyi değerlendirmeliyiz. " görüşüne yer verdi.

Reis, proje kapsamında Karadeniz bölgesinin 10 ilinde seminer düzenleyerek gerek iş adamlarını gerekse de çalışanları bilgilendirerek kayıt dişi istihdamın önlenmesi konusunda bilinç oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Altıntaş ise çalışanlarının sağlık, emeklilik haklarını yiyerek para kazanmanın insanı iflah etmeyeceğini dikkat çekti.

'İşverenler olarak çalışanımızın haklarını korumak ve onların emeklerinin karşılığını vermek durumundayız' diyen Altıntaş, "Çalışanımızın haklarını tam olarak verirsek onlardan daha fazla verim alır, çalıştıkları işi severek yaparlar. İşverenler olarak kayıt dışı çalıştırdığımız her bir kişinin sağlık, emeklilik hakkını yiyerek para kazanmamız bizi iflah etmez. " açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel