Bu kirliliğin yeni yeri Arsin...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, Trabzon Toprak Koruma Kurulunun bütün üyelerinden Arsin ilçesinde bir çevre felaketine neden olabilecek kararlarını yeniden gözden geçirmelerini talep ettiklerini belirtti.TMMO

Bu kirliliğin yeni yeri Arsin...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, Trabzon Toprak Koruma Kurulunun bütün üyelerinden Arsin ilçesinde bir çevre felaketine neden olabilecek kararlarını yeniden gözden geçirmelerini talep ettiklerini belirtti.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, kentin, tarihi İpek Yolu üzerinden Türkiye'nin doğusuna bağlayan Maçka Vadisi'nin, Sümela Manastırı ve Altındere Milli Parkı'nın varlığı ile kente giriş yapan yerli ve yabancı turistlerin ulaşım yolu olduğu ifade edildi.

Çarpık kentleşme ve sanayileşme nedeniyle Maçka Vadisi'nin özellikle Deliklitaş ve Hacımehmet bölgeleri ile Akoluk beldesi taşocakları, taş kırma ve eleme tesisleri, küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri, katı atık nakil istasyonu, kömür depolama, eleme ve paketleme tesislerinin varlığı ile adeta düzensiz kentleşmenin bütün özelliklerini yansıttığı savunulan açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Bu tesisler özellikle de kömür depolama, eleme ve paketleme tesisleri faaliyetleri esnasında çevrelerindeki yerleşim yerleri ile dikili fındık ve diğer tarım arazilerine koku, toz ve diğer atıkları yoluyla kirletici özellikleri nedeniyle zarar vermektedirler. Bu tesisler önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan Atasu içme suyu göl alanında birikecek olan kentimizin içme suyuna da hava yoluyla ulaşarak kirletici olarak zarar verecektir. Ayrıca planlı şehircilik açısından da müthiş bir görüntü kirliliği oluşturmaktadırlar. Bu olumsuz örnekler ortada iken belediyelerimiz, koruma kurullarımız kentimizi daha kötü hale getirmek için nasıl kararlar alıyorlar?''

Arsin Belediyesinin, ilçenin Gölcük Mahallesi'nde 12 bin 361,84 metrekarelik fındıklık arazide kömür eleme ve paketleme tesisi kurulacağından, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında Trabzon Toprak Koruma Kurulundan bu alanın tarım dışı amaçlı kullanımı için başvuruda bulunduğu belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Tarım dışı kullanımı için talep edilen arazi, batısında Harmanlı Deresi, etrafında köy yolları ve çeşitli şahıslara ait fındık bahçeleri ile çevrilidir. Üzerinde fındık tarımı yapılan, sahile uzaklığı 2-3 kilometre olan, eğimi yok denecek kadar az, tahrip edilmemiş, kirliliğe, çoraklığa ve herhangi olumsuz etkiye sahip olmayan arazi, kullanma kabiliyeti açısında 3. sınıf arazi olarak belirlenmesine karşın, taban arazidir ve ilimiz için 1. sınıf fındık arazisi vasfındadır. Trabzon İli Toprak Koruma Kuruluna, adı geçen arazi ile ilgili rapor hazırlayan Tarım İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri, raporlarındaki teknik ifadelerde arazinin tarımsal niteliği korunacak alan vasfında olduğunu belirtmişlerdir. Bu verilerin ışığında Trabzon İli Toprak Koruma Kurulunun 13 Ocak tarihli oturumunda yapılan oylama sonucu arazi 6 evet, 3 ret oyu ile Arsin Belediyesinin talepleri doğrultusunda kömür eleme ve paketleme tesisi olarak kullanılması için tarım alanı dışına çıkarılmıştır. Oylamada TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tema İl Temsilcisi ile Ticaret Borsası Başkanı hayır oyu kullanarak karara muhalefet şerhi koymuşlardır. Toprak Koruma Kurulu amacının dışına çıkarak bizzat varlığını inkar edercesine ilimiz çiftçisi için birincil geçim kaynağı olan fındık arazilerimizi tarım alanı dışına çıkararak, örneğini Maçka Vadisi'nde gördüğümüz müthiş bir çevre kirliği yaratan kömür eleme ve paketleme tesisi kurulmasına karar vermiştir.''

Kurulun bütün üyelerinden Arsin ilçesinde bir çevre felaketine neden olabilecek kararlarını yeniden gözden geçirmelerini talep ettiklerini ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Tesis için Arsin ilçesinde belediyenin belirleyeceği, kurulca uygun görülecek başka alanların tahsis edilmesini öneriyoruz. Arsin halkına, ilgili bütün kurum ve kuruluş yetkililerine, siyasi partilerin yöneticilerine, sivil toplum ve çevre örgütlerine buradan çağrı yapıyoruz; gelin Arsin ilçesi Gölcük Mahallesi'nde, çevreyi geri dönülmesi zor bir şekilde kirletecek olan bu tesisin kurulmasına 'hayır' diyelim. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri olarak tarım alanlarının yok edilmesine, çevre kirliliğine neden olacak her türlü karar ve uygulamanın karşısında olduğumuzu belirterek, konunun yargı dahil her türlü platformda takipçisi olacağımızı, Trabzon kamuoyunun bilgisine sunarız.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel