Bu durum Çaya zarar veriyor

Erdal Saral'dan önemli açıklamalar...

Bu durum Çaya zarar veriyor
Of Ticaret ve Sanayi Odası ve Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanı Erdal Saral önemli açıklamalarda bulundu. 

Çayın kalitesinin her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Erdal Saral, son zamanlarda özel sektörün ÇAYKUR’un altında fiyat aldığı hususundaki söylentilere yorum getirerek, yurtdışından (Gürcistan) gelen işçilere çayı toplatan müstahsilin çayı toplatırken kilo karşılığı toplattığını ve bununda çaya zarar verdiğini söyledi. 

ÇÖP ÇAYA ÖNLEM ALINMASI GEREK

Erdal Saral çayda verimin düşmemesi için 2,5 ya da 3,5 yaprak toplanmasına ve çöpün karıştırılmamasına dikkat çekerek şöyle konuştu: 

“Kilo karşılığı toplayan işçi daha çok gelir elde etmek için normalde 2,5 yaprak ya da 3,5 yaprak toplanması gereken çayı kökleriyle birlikte topluyor. Dolayısıyla çayda bir kere verimlilik düşüyor. İkincisi ise çayın kalitesi gittikçe azalıyor. Bir hesap yapacak olursak, geçen seneye ya da bir evvelki seneye göre bir hayli düşüş var. Burada yüzde 8’lerden yüzde 11’lere çıkan bir çöp olayı var. Bu direk kuru çayın maliyetini de etkiliyor. Eğer müstahsil 2,5 yaprak ya da 3,5 yaprak çayı bahsettiğimiz kökü, çöpü olmayacak şekilde getirse inanıyorum ki hiçbir çay sektörü firması o bahsedilen devlet taban fiyatının altında çay almak için en ufak bir çaba sarf etmez."
 
KURU ÇAYDAKİ KDV ORANI YÜZDE BİRE İNDİRİLMELİ

Çay Kanunu’na kesinlikle ihtiyaç olduğunu belirten Erdal Saral bu işin takipçisi olduklarını kaçak çayın sektöre büyük darbe vurduğunu hatta kaçak çayı kullanan herhangi bir üreticinin piyasada haksız rekabet ortamı yaratmış olduğunu ifade ederek “Kuru çay fiyatları yine düşüyor. Düşmesi sonucunda da fabrikanın, üreticinin ayakta kalması için bu sefer müstahsilden kendi imalatlarını kendi sisteminin yürüyüşünü sağlamak adına fiyat verip çayı almaya bakıyorlar. Kaçak çayın da böyle olumsuz etkisi kesin var çayın üzerinde. Ayrıca kuru çaydaki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde bire indirilmesi gerek. Böylece haksız rekabetin önlenmesinde ve kaçak çayın yurda girişindeki cazibenin ortadan kaldırılmasında önemli bir etken olacaktır” dedi.

İŞSİZLİK DENİYOR AMA BİZİM ARADIĞIMIZ TARZDA İŞÇİ YOK

Son olarak ÇAYSİAD tarafından hazırlanan ve tamamen yabancı işçilikle alakalı ‘Yaş Çay Bizim İşimiz Projesi’nin amacına ulaşmadığına da değinen Erdal Saral, “Çünkü bizim aradığımız tarzda iş arayan yok. Onların istediği masa başı işi ve ücreti de gayet dolgun olacak bir iş. Dolayısıyla istediğimiz kişiyi bu yöreden temin edemedik” dedi.  
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler