Boğulmalara karşı 12 altın kural

 Türkiye’de en çok boğulma vakalarının görüldüğü Karadeniz’de yaşanan olayların büyük çoğunluğu insanların dikkatsizliği ve yapılan uyarılara aldırmaması sonucu gerçekleşiyor. Hava sıcaklıklarının artarak bunaltıcı noktaya ulaşması sebebiyle kıyı kentleri

Boğulmalara karşı 12 altın kural

 

Türkiye’de en çok boğulma vakalarının görüldüğü Karadeniz’de yaşanan olayların büyük çoğunluğu insanların dikkatsizliği ve yapılan uyarılara aldırmaması sonucu gerçekleşiyor. 

Hava sıcaklıklarının artarak bunaltıcı noktaya ulaşması sebebiyle kıyı kentlerinde yaşayan insanlar denizlere, kırsalda yaşayanları ise barajlara, göletlere veya sulama kanallarına akın ediyor. Ancak serinlemek isterken dikkate alınmayan uyarılar ve bilinçsizce yapılan hareketler boğulmalara neden oluyor. Yapılan istatistiklere göre boğulma vakalarının yüzde 95’i tedbirsizlik ve bilinçsizlik nedeniyle meydana geliyor. Bunun yanı sıra en büyük boğulma olayları da çevresindekilere hava atmaya çalışan kişilerin başına geliyor.

Türkiye'de en çok boğulma vakalarının görüldüğü Karadeniz’de insanların yapılan uyarıları dikkate almaması sonucu boğulma olaylarının meydana geldiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Grup Amiri Yılmaz Bakkaloğlu; cankurtaranlara, yapılan uyarılara rağmen boğulma vakalarının yaşandığını ifade ederek, boğulmaları önlemek için şu 12 altın kuralı sıraladı: “Bilmediğiniz bir yerde tek başınıza yüzmeyin, dibini bilmediğiniz bir suya tepe üstü dalmayın, iyi bir yüzücü olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın, tehlikeli numaralar yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçının, deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyin, kendinizi denizin kucağına bırakmayın. Çünkü farkında olmadan rüzgar ve akıntı, plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir. Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin, tekne kullanıyorsanız cankurtaran yeleği giyin, şaka niyetiyle de olsa hiç kimseyi habersiz suya itmeyin, su ile vücudunuz arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmanıza ve paniğe kapılarak boğulmanıza sebep olabileceği için suya birden dalmayın, yüzerken küçük çapta da olsa fenalık hissettiğiniz an sudan çıkın, sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin, boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman bu konuda tecrübeniz yoksa kurtarmak için gitmeyin. Zira boğulmak üzere olan kişi can havliyle size tutunmaya çalışacak ve sizin de kendisi ile birlikte boğulmanıza sebep olabilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler