Bir hata onları arazi sahibi yaptı!

Artvin'de Tapu Kadastro memurlarının yaptığı hata sonucunda ilgisi olmadığı halde isim benzerliğinden dolayı üzerlerine arazi yazılmasından dolayı onlarca kişi bedavadan yer sahibi oldular.Artvin'de 2009 ve 2010 yılında yapılan Tapu Kadastro çalışmaları s

Bir hata onları arazi sahibi yaptı!

Artvin'de Tapu Kadastro memurlarının yaptığı hata sonucunda ilgisi olmadığı halde isim benzerliğinden dolayı üzerlerine arazi yazılmasından dolayı onlarca kişi bedavadan yer sahibi oldular.

Artvin'de 2009 ve 2010 yılında yapılan Tapu Kadastro çalışmaları sırasında yapılan yanlışlık sonucu onlarca kişi sırf isim benzerlikleri nedeniyle yer sahibi oldu.

Artvin'e bağlı Yanıklı köyü ve Ortaköy'de yapılan kadastro çalışmalarında aynı isim ve soy isimden çok kişi olunca Tapu kadastro çalışanları T.C. kimlik numarasına bakmadan aynı isimli aynı köylü kişilerin üzerine yanlışlıkla arazi kaydı yaptılar. Söz konusu köylerde büyük sorun çıkaran kayıtlardan birinde Yusuf oğlu Osman Avcı adına olan arazi, aynı isimdeki Bursa'da yaşayan fakat Yanıklı Köyü nüfusuna kayıtlı olan Yusuf Oğlu Osman Avcı'nın üzerine yapıldı. Dedesi döneminde Yanıklı köyünden taşınarak Bursa'ya giden Osman Avcı'nın kayıtlarına arazi kaydı yapan Tapu Kadastro memurları Artvin'e hiç gelmeyen bu kişiyi Artvin'de yer sahibi yapmış oldular.

KİMSE HATAYI FARK ETMEDİ

Bunun gibi onlarca örneği olan tapu kayıt yanlışlığı askıya çıkmasına rağmen isim benzerliklerinden dolayı hiç kimse bu hatayı fark edemeyince Tapu Kadastro kayıtları kesinleşmiş oldu. Tesadüfen ortaya çıkan bu skandalın ardından arazileri aynı isimlerden ilgisiz şahıslar üzerine kayıt yapılan kişiler soluğu Tapu Kadastro Müdürlükleri'nde aldılar. Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne giderek olayı nasıl çözeceklerini soran vatandaşlara bir kötü haberde burada verildi.

YANLIŞLIKLA KAYIT YAPILAN KİŞİLERİN ARAZİYİ SİZE SATMALARI GEREK

Yapılan bu yanlışlık sonucunda hiçbir günahları olmadığı halde babalarından kalan tapuları Tapu Kadastro Memurları'nın hatası ile kaybeden şahıslara Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün gösterdiği çözüm önerisi ise vatandaşları çileden çıkardı. Kadastro Müdürlüğü görevlileri "Esas yer sahipleri yanlışlıkla tapu yapılan kişiyi bulup o kişiden kendi yerlerini geriye satış yaptırıp, tapuları geri alabilirler. Bunun içinde harç paraları ve diğer masraflar olmak üzere yaklaşık olarak her bir tapu için 3'er bin lira masraf yapılması lazım" deyince arazilerini kaybeden vatandaşlar bir şok daha yaşadı.

MASRAF 3 BİN TL

Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan yanlış sonucunda arazisini kaybeden Mevlüt Altun, yaptığı açıklamada "Yerlerimi Artvin'e hiç gelmeyen Mevlüt Altun adında birine tapu yapıldı. Tapu kadasroyla görüştüm. Bana kendi yerlerimin satışını tapu yapılan kişiden geri alıp tekrar Tapuların benim üstüme yapılması gerektiğini söylediler. Masrafına bakınca 3 bin lira çıkıyor. Bu parayı da benim yatırmam gerektiğini söylediler. Tapu Kadastro memurlarının yaptığı hatayı ben niye düzeltmek zorunda kalıyorum. Kadastro işini düzgün yapmadı. T.C. kimlik numarasına bakmadan tapuları yaptı. Tapunun yaptığı hatanın faturasını ben neden ödeyeyim. Bize onun haricinde başka bir yol yada kolay bir yöntem göstermediler. Ben yetkililerden bu olayın çözülmesini istiyorum. Bu sadece kendi şahsi işim değil köylerde bu tür yüzlerce olay var. Kendi köyümde dahi onlarca kişi aynı hatayla karşılaşmış. Vallahi bizim tapuya ihtiyacımız yoktu. Tapuları yaparak bizleri daha çok mağdur ettiler ve bir sürü para harcattılar bu yetmezmiş gibi Tapularımızı başkalarının üzerine kayıt yaptılar. Birçok yerleri de eksik yazdılar. Şimdi düzeltin bu hatalarınızı diyoruz, askı zamanında niye belirtmediniz diyorlar. Ya nasıl fark edelim isim ve soy isim baba isimleri aynı nasıl farketseydik, diyoruz. Ne yapalım memurlarımız bir yanlışlık yapmışlar. İyi düzeltin, diyoruz olmaz siz kendi arazinizi yine kendi üzerine sattırmanız gerekiyor, diyorlar. Kimse detaylı bilgi vermiyor ve yardımcı olmuyor. Bu nasıl bir olay anlayamadık. Vatandaş bu hatanın bedelini niye ödüyor onu da anlamıyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler